Charles Aznavour

El romàntic "chansonnier" d'ascendència armènia

Nascut amb el nom de Shahnourh Varinag Aznavourian (Շահնուր Վաղինակ Ազնավուրյան), Charles Aznavour és un cantant francès d'origen armeni, un polifacètic artista que en la seva extensa i reeixida carrera ha destacat en diverses vessants: cantant, compositor i actor. Un dels grans noms de la música popular francesa i un dels artistes francesos més coneguts a l'exterior.

Els seus pares, també artistes, el van introduir en el món del teatre a molt curta edat. Al llarg de més de setanta cinc anys de carrera, ha actuat en més de seixanta pel.lícules, ha compost al voltant de 850 cançons, publicat més de cinquanta discos i ha venut més de 100 milions de còpies.

Aquest destacat intèrpret francès ha compost brillants cançons melòdiques, cançons que encara es poden escoltar avui dia en diferents punts del planeta, ja que el temps no passa per temes clàssics com "La Bohème", “La Mamma”, "She" o "Que c'est triste Venise". Veritable icona de la música romàntica, a Charles Aznavour se li atribueix la coneguda frase de "el xou ha de continuar" (The show must go on).

She" (ella) és una preciosa i sentida balada cantada en anglès que va escriure el propi Charles Aznavour al costat del periodista i compositor Herbert Kretzmer. Publicada en format single l’any 1974, va obtenir una gran recepció, sobretot entre el públic anglès, donat que va ser adoptada com a tema principal d’una popular sèrie de televisió britànica anomenada "Seven faces of woman" (set cares de dona). Posteriorment, el mateix cantant versionaria la cançó en francès, italià i espanyol.

Charles Aznavour
Incomprensiblement, aquesta gran balada romàntica, publicada al país gal amb el nom de “Tous les visager de l’amour” (totes les cares de l’amor) va ser un fracàs a França. Tot i això, la versió editada en anglès amb el títol de "She", està considerada avui dia un clàssic romàntic de tots els temps.

Als seus 90 anys, Charles Aznavour continua en actiu, oferint emotius i optimistes concerts en directe. Aquest any, estem al 2015, després de complir els 91, els va celebrar el passat 22 de maig, Aznavour va anunciar que publicaria un nou àlbum, un treball que portarà el nom de “Encores” (bisos), segons ell, un dels millors discos que ha gravat mai. ¡Felicitats Monsieur!.