Sly & The Family Stone

La comunitat fraternal que encoratjava a ballar

Multitudinària banda creada l'any 1967 a San Francisco, Califòrnia, i liderada pel compositor, cantant, productor i multi-instrumentista Sylvester Stewart (més conegut com Sly Stone). Una de les formacions triomfadores en el mític Festival de Woodstock de l’any 1969. Està considerada una de les bandes fonamentals per a entendre el naixement i el desenvolupament de l’estil funk.

Fusionaven soul, funk, jazz, pop i rock psicodèlic amb veritable desimboltura. La seva formació clàssica era multiracial i mixta: el grup estava compost tant per músics blancs com per músics negres i tant per homes com per dones; per aquesta raó, es tracta de la primera banda interracial i heterogènia que va aconseguir un èxit massiu, tant a nivell nacional com internacional.

The Family Stone feia honor al seu nom, conformant, alhora, un col·lectiu fratern i una comuna hippy. En les seves actuacions en directe, semblava que els músics sortissin a l’escenari tots disfressats; per exemple, Sly anava habitualment vestit com un xulo de barri, tipus macarra. Amb posterioritat, es va poder comprovar que no era cert això de la disfressa ja que, tant ell com la resta de la familia sempre anaven guarnits d’aquesta mena pel carrer.

L’any 1966, degut al considerable èxit que va suposar el seu primer senzill, “I is not got nobody” (jo no tinc a ningú), Sly and The Family Stone va rebre una oferta de la multinacional CBS que no va dubtar a acceptar. L’any següent, el 1967, amb el segell EPIC, publiquen el seu primer disc de llarga durada, “A whole new thing” (una cosa totalment nova), un treball que va agradar molt a la crítica, tot i que no va representar cap èxit de vendes.

Sly and The Family Stone
Per tal de millorar els ingressos de l'àlbum anterior, la discogràfica va pressionar Sly perquè produís un disc amb música menys experimental i més ballable. Ell hi accedeix a contracor però, donat que es troba en plena eclosió creativa, se les arregla per fer música ballable sense deixar d'investigar nous sons.

El resultat constitueix el primer èxit comercial de Sly and The Family Stone als Estats Units. Es tracta d’una cançó interpretada amb l’estil alegre i sobreexcitat que es convertirà en marca de la casa i que reflecteix a la perfecció el so personal del grup. El seu títol: "Dance to the music" (balla amb la música).

Dance to the music ?, doncs res: Tots a ballar