The Band

La banda elèctrica d'en Bob Dylan

Influent quintet canadenc de country-rock format per Rick Danko, Garth Hudson, Richard Manuel, Robbie Robertson y Levon Helm. La seva popularitat va augmentar al donar suport, en qualitat de banda d’acompanyament, al cantautor Bob Dylan en la seva primera gira amb guitarra elèctrica per Europa i Amèrica del Nord, després de deixar de banda la música folk acústica i començar a interpretar temes rock.

Sense cap mena de dubte, la música de The Band va contribuir a definir el gènere country-rock nord-americà. Una altra particularitat de la banda es dóna en el fet que la totalitat dels seus membres participaven equitativament en les decisions musicals i en la elaboració de totes les seves cançons, el grup mai va disposar d’un líder definit.

El seu primer àlbum, "Music from Big Pink" (música des de la casa de color rosa) es va publicar l’any 1968 sent generosament aclamat per la crítica especialitzada. El disc inclou tres cançons coescrites amb Bob Dylan "This Wheel’s on Fire" (aquesta roda està en flames), "Tears of rage" (llàgrimes de ràbia ) i "I shall be released" (vaig a ser posat en llibertat), a més de "The weight" (el pes ó la càrrega), una cançó amb un text molt estrany, ple de metàfores, que va constituir una de les composicions més conegudes de The Band.

Tot i l'escassa rellevància que va tenir en les llistes d'èxits de l’època, "The weight" figura en la posició número 41 dins el cens de les 500 millors cançons de tots els temps, d'acord amb la classificació elaborada per la prestigiosa revista musical Rolling Stone.

L’última actuació de The Band es va dur a terme el dia d'Acció de Gràcies de l'any 1976 a la sala Winterland de San Francisco, allà, sota el nom "The Last Waltz", la banda va oferir un espectacular concert de comiat.

The Band
L'esdeveniment va comptar amb la participació dalt l’escenari d'una llarga llista de convidats, un grapat d'artistes de la industria musical reunits per acomiadar i homenatjar a la banda, acreditats noms com ara, Eric Clapton, Neil Diamond, Bob Dylan, Van Morrison, Ringo Starr, Muddy Waters, Ron Wood i Neil Young, entre d’altres.

Aquell històric concert va ser magistralment enregistrat per l'oscaritzat director de cinema Martin Scorsese que va plasmar el concert en la pel.lícula "L'últim vals". Una àmplia majoria de crítics musicals i cinematogràfics han aclamat "The Last Waltz" com un dels millors documentals de música rock de la història.