Engelbert Humperdinck

El penúltim baladista romàntic

Engelbert Humperdinck és el nom artístic d'Arnold George Dorsey, un cantant i actor britànic nascut a la ciutat índia de Madràs en el període que aquest país encara pertanyia a l'Imperi britànic, un artista molt popular al continent europeu, especialment al Regne Unit. La seva poderosa veu i el seu personal estil han fet d'Engelbert una de les veus més privilegiades entre els cantants masculins del prototip “crooner” dels anys seixanta i setanta.

L'any 1965, decideix canviar la seva imatge i el seu nom original, adaptant el pseudònim del músic alemany que l’any 1893 va compondre l’òpera Hänsel i Gretel, aquell melodrama basat en el popular i cruel conte escrit pels germans Grimm. Amb aquest enrevessat nom, Engelbert Humperdinck, Dorsey inicia l’any 1966 a Bèlgica la seva brillant i dilatada carrera artística.

És poc conegut el fet que algunes de les principals figures del pop i el rock d’aquella època, com ara Jimi Hendrix o The Carpenters, es van foguejar com a teloners de Humperdinck. A banda d’aquesta curiositat, ell sempre va mantenir una amistosa rivalitat amb Tom Jones, amb qui va compartir manager durant molts anys. Finalment, assenyalar que seva és la frase "Elvis em va copiar les patilles", l’element facial que constitueix una de les característiques senyes d'identitat de Engelbert Humperdinck.

Engelbert Humperdinck
Després de signar contracte amb Decca Records, Humperdinck va llançar un parell de senzills amb escàs èxit comercial. Va ser amb la romàntica balada "Release me" (allibera'm), un tema publicat l'abril de 1967, quan va conèixer la fama.“Release me” va arribar a vendre més d'un milió de còpies només al Regne Unit.

Si us plau, allibera'm, deixa'm anar
perquè ja no t'estimo, ...

Uns mesos més tard, recolzada en una altra memorable interpretació, publica "The last waltz" (l'últim vals), un altre dels seus grans èxits. Amb aquesta elegant composició, Humperdinck aconseguiria novament la posició número 1 a les llistes britàniques.