Norman Greenbaum

L'esperit celestial hebreu

Cantautor americà nascut a Malden, una ciutat de l’estat de Massachusetts que pertany al comtat de Middlesex. Procedent de família jueva, de molt petit, Norman, va ser educat dins dels paràmetres d'aquesta severa religió.

L'any 1969, publica l’àlbum "Spirit in the sky" (esperit en el cel). El seu tema principal, una composició homònima escrita pel propi Greenbaum, va aconseguir un rotund èxit mundial, un èxit que va sorprendre a tothom, a Norman el primer. Només en el període comprès entre 1969 i 1970 "Spirit in the sky" va aconseguir facturar dos milions de còpies a tot el món.

Tot i que Norman Greenbaum va gravar tres àlbums més, cap d'ells va tenir la més mínima repercussió comercial i molt menys aquí, al nostre país, on al poc temps ja no vam saber res més d'ell. De fet, Norman es va retirar molt aviat a una granja, lloc on encara viu en l'actualitat, dedicant-se al bestiar i a organitzar concerts.

L'enregistrament de "Spirit in the sky" va tenir lloc a San Francisco i van acompanyar a Norman els músics Russell Dashiell (guitarra), Doug Kilmer (baix), Norman Mayell (bateria) i el trio de gospel "The Stovall Sisters", grup que es va fer càrrec dels cors. Greenbaum va utilitzar una guitarra Fender Telecaster amb un distorsionador especial que li va fer un amic seu, un encertat aparell que va proporcionar al tema el seu so tant característic.

Spirit in the sky" ha estat utilitzada en la banda sonora de gairebé mig centenar de pel.lícules, les més conegudes potser siguin "Apolo 13" i “Forrest Gump”.

Norman Greenbaum
També l’han emprat marques comercials com ara "Gatorade", "Nike" o "American Express" per als seus anuncis publicitaris. Així mateix, també ha estat inclosa reiteradament en populars sèries de televisió, com poden ser, "Llei i ordre” o “House”.

Com a curiositat, cal destacar també que, avui dia, és una de les cançons més sol.licitades als Estats Units per ser utilitzada com a música de comiat en serveis funeraris, ja que, en les seves estrofes, s'hi pot trobar una reflexió sobre la mort i el més enllà; o potser sigui per la seva lletra, un text místic i molt espiritual:

Quan jo em mori i em posin a descansar,
aniré al millor lloc, ...