Ray Charles

"Brother Ray", la gran figura musical nord-americana

Ray Charles Robinson va ser un extraordinari cantant i pianista de jazz, soul i rhythm and blues nascut a Albany, un municipi situat a l’estat nord-americà de Geòrgia. Quan tenia cinc anys, va començar a perdre la vista i, malauradament, als set, va quedar completament cec, aparentment, a causa d’un glaucoma.

L'any 1959, després d’haver participat en el prestigiós Festival de Jazz de Newport, Ray Charles aconsegueix el primer èxit de la seva àmplia carrera artística amb el tema "(Night time is) The right time" (la nit és el moment adequat).

Uns mesos més tard, actuant en un club nocturn de Milwaukee, quan havia tocat l'última peça del seu repertori, Ray s'adona que encara no havia complert el temps d'actuació pactat; llavors, s'asseu al piano i dòna instruccions a la banda i a les vocalistes que l'acompanyaven, el grup femení Les Raelettes (les noies d’en Ray), perquè el seguissin i repetissin tot el que ell digués.

En acabar la improvisació, el públic es va acostar entusiasmat a Ray Charles per a preguntar-li com es deia aquella cançó i en quin disc es trobava enregistrada. En aquell precís moment, "What'd I say" (què dic), la que seria una de les seves cançons més populars, encara no tenia nom.

El 14 de novembre de 1960 la seva esplèndida versió de "Georgia on my mind" (Geòrgia en el meu pensament), una cançó escrita pel compositor Hoagy Carmichael amb lletra de Stuart Gorrell, va arribar al lloc número 1 en les llistes de popularitat dels Estats Units. Es diu que la va escriure Gorrell pensant en la germana de Carmichael, una noia que es deia Geòrgia, encara que hi ha molta gent que també creu que el títol fa referència a l'Estat que porta el mateix nom situat al sud dels Estats Units.

Ray Charles
No està clar si és així o no, ja que la lletra es força ambigua, el que sí que es segur es que el 7 de març de 1979, l'estat nord-americà de Geòrgia la va adoptar com a himne oficial.

Abans que Ray Charles, "Georgia on my mind" havia estat versionada per un nodrit grup de reconeguts intèrprets, artistes de la talla de Louis Armstrong, Glenn Miller o Dean Martin. Cap d'ells, però, va poder igualar l'extraòrdinària interpretació que en va fer Ray Charles.

Segons la llista editada per la famosa revista Rolling Stone, "Georgia on my mind" està ubicada en la posició quaranta-quatrena dins l’apartat de "millor cançó de tots els temps".