Pink Floyd

La rockera icona cultural del segle XX

Llegendària banda britànica de música psicodèlica que amb el pas del temps va anar evolucionant fins al rock progressiu i el rock simfònic. Es tracta d’un dels grups més influents de la història de la música rock, amb més de 300 milions d'àlbums venuts a tot el món.

Creat l’any 1965 a Cambridge, Pink Floyd és esencialment reconegut i aclamat per les seves composicions d'alt contingut filosòfic, la seva experimentació sònica, les célebres i icóniques portades dels seus discos i els seus innovadors i elaborats espectacles en directe.

Inicialment, la banda estava formada pel bateria Nick Mason, el teclista i vocalista Richard Wright, el baix i vocalista Roger Waters i el guitarrista i vocalista principal Roger Keith “Syd” Barrett. El desequilibri mental de Barrett, causat, sens cap mena de dubte, per l'excessiu consum de drogues, va fer que el mes de desembre de 1967, el seu amic David Gilmour s'integrés al grup i que quedés definida la formació clàssica de Pink Floyd després de la marxa de Barrett.

L'any 1967 publiquen el seu primer àlbum, “The piper at the gates of dawin” (El flautista a les portes de l’alba) alhora que inicien una avantguardista gira pel Regne Unit. En aquell periode, Pink Floyd ja incorporava en les seves actuacions so envoltant (quadrafònic) i projeccions fílmiques a l'escenari.

El mes setembre de 1975, justament ara ha fet quaranta anys, publiquen “Wish you were here” el seu nové àlbum d’estudi i una de les seves obres més crucials. Un treball que constituïa un sentit homenatge a l’antic membre i lider de la banda, Syd Barret. Per aquest motiu, tant el títol de l’àlbum com els dos temes principals del disc, “Wish you were here” (Tant de bo fossis aquí) i “Shine on you crazy diamond” (Segueix brillant, diamant boig) estan dedicats a la figura de “Syd”.

Enregistrat en els estudis Abbey Road de LondresWish you were here” certifica l’ascens d’un nou esglaó en l'escala de la creativitat i de l'avantguarda musical del quartet. El disc va sortir dos anys desprès del sonat èxit de "Dark side of the moon" (El costat fosc de la lluna), el seu conceptual àlbum anterior i, en el seu moment, el disc més venut de la història, avui està posicionat en el tercer lloc.

Pink Floyd
Totes les artístiques i oníriques caràtules dels discos de Pink Floyd estan farcides de simbóliques imatges. Cadascuna d'elles amaga algun significat o tenen la intenció d'expresar alguna idea.

L'art gràfic de “Wish you were here”, amb la foto de l'home en flames, ja ha entrat a formar part de l’història de la música pop. El seu dissenyador va ser Storm Thorgerson, membre fundador del cèlebre col.lectiu britànic d’artistes gràfics, Hypgnosis, el mateix equip artístic que havia creat les impactants caràtules de tots els anteriors discos de Pink Floyd. Thorgerson està considerat un dels millors dissenyadors de portades de discos de tot el món.