Cliff Nobles & Co

Cavalcant a bon ritme i amb bona companyia

Excel.lent ballarí, showman i a estones, cantant, Cliff Nobles va néixer a Grove Hill, un poble situat a l’estat nord-americà d’Alabama. Anys més tard es va traslladar a Filadèlfia, ciutat on va obtenir els seus primers èxits artístics i on, vivint en una comuna hippie, va crear el seu propi grup: Cliff Nobles & Co., una banda formada per Benny Williams al baix, Bobby Tucker a la guitarra i Tommy Soul a la bateria.

A començaments de 1968, mentre el quartet estava enregistrant el tema principal del seu segon single, "Love is all right" (L'amor està bé), el productor i compositor de la peça, un tal Jesse James, li va preguntar a Nobles quina cançó tenia pensat gravar per a figurar com a cara "B". Nobles, que en aquell moment es trobava bastant cansant, li va contestar instintivament, probablement sense pensar-s'ho gaire, que podrien fer una versió instrumental de "Love is all right" i, a més, en aquell precís instant, va batejar la peça: “The horse” (el cavall).

Aquesta hauria estat tota la història del single de no ser per un detall important: Cliff Nobles & Co. va gravar “The horse” acompanyat d'una secció de vent que tocava d'una forma particularment innovadora, es tractava del germen de la poderosa banda que, uns anys més tard, seria internacionalment coneguda per les sigles MFSB, els creadors del “Sound of Philadelphia”.

Explica la llegenda que, setmanes més tard, un locutor de ràdio de Miami, al punxar el disc, es va equivocar de cara i va posar “The Horse” en lloc de “Love is all right”, que era el tema que havia de posar. A mitja cançó, en adonar-se de l'error, el discjòquei va parar la música i va posar el tema correcte.

Al cap de poc temps, l'emissora va començar a rebre trucades sol.licitant que tornés a radiar “The horse”. La majoria de joves de Miami estaven movent el cos amb aquell extraordinari tema, una composició instrumental que desprenia un so potentíssim, interpretada sota l'empara d'uns increïbles arranjaments orquestrals i un ritme sorprenentment ballable.

Cliff Nobles & CoRàpidament, la discogràfica, Phil-LA, es va adonar del filó i, amb permís de Cliff Nobles, va tornar a editar el disc invertint les cares i destacant "The horse" per sobre de "Love is all right". Amb aquest procediment, el disc va aconseguir el segon lloc de les llistes americanes de vendes, va despatxar un milió de còpies i va obtenir un disc d'or.

Irònicament, a “The horse”, avui dia un clàssic instrumental del soul i l'èxit més important (í l'únic) de la banda Cliff Nobles & Co., el seu líder i fundador no hi té cap mena de participació artística, ja que es tracta d’un tema instrumental, per tant ell no hi canta i a més, Cliff Nobles mai no va compondre ni tocava cap instrument.