Three Dog Night

La curiosa història dels gossos escalfadors

Banda nord-americana de pop-rock creada l’any 1967 i integrada per tres vocalistes, Danny Hutton, Cory Wells, i Chuck Negron. Posteriorment, amb la incorporació de Jimmy Greenspoon als teclats, Joe Schermie al baix, Mike Allsup a la guitarra i Floyd Sneed a la bateria, el grup s’incrementaria fins arribar als 7 elements.

El nom de Three Dog Night sembla ser que ve del fet que els aborígens australians, a l’hivern, cavaven fosses a terra per dormir i, ja dins del forat, s’escalfaven amb un gos. Quan feia molt de fred, feien servir dos gossos. El dia que es tapaven amb tres gossos, un fet que ells anomenaven “three dog night” (nit de tres gossos), volia dir que aquella nit feia un fred que pela.

El seu èxit més destacat va ser “Joy to the world” (alegria per a tot el món), no confondre amb la nadala anglosaxona que porta el mateix nom; un tema originalment inclòs en el quart àlbum d’estudi de la banda, treball que es va publicar el mes de novembre de 1970.

Joy to the world” es el típic rock de ritme sincopat i en el cas que ens ocupa, amb una lletra molt ximple. Com a exemple, la primera estrofa de la cançó comença amb la frase "Jeremies era un gripau". Els mateixos membres de Three Dog Night descriuen "Joy to the world" com una cançó infantil i amb una lletra bastant absurda, un tema que va escriure el cantautor americà de música folk, Hoyt Axton.

Quan “Joy to the world” va aconseguir de la mà de Three Dog Night escalar a la posició número 1 als Estats Units, Hoyt Axton i la seva mare, Mae Axton, es van convertir en el primer cas de l'era pop-rock en què dos familiars directes, com són mare i fill, haguessin escrit cada un d'ells un hit número 1. Mae Axton va co-escriure "Heartbreak Hotel", el primer èxit d'Elvis Presley que va arribar a dalt de tot de les llistes de vendes.

Three Dog Night
Els Three Dog Night mai van interpretar temes propis, es van especialitzar en el llançament de material nou d'altres autors, compositors en aquells temps novells, com ara, Harry Nilsson, Randy Newman o Leo Sayer, proporcionant-los popularitat (i diners).

A finals de 1971, Three Dog Night va publicar amb força acceptació un tema que portava el curiós títol de “Never been to Spain” (mai he estat a Espanya), una composició també escrita per Hoyt Axton que, posteriorment, també versionaria Elvis Presley.

Jeremies era un gripau, era un bon amic meu.
Mai vaig entendre una sola paraula del que deia
però jo l'ajudava a beure el seu vi,...