ABBA

Els genuïns representants continentals de l’euro-pop

Famós grup suec de música pop creat a Estocolm l'any 1972 i en actiu fins al 1982. El conjunt estava integrat per dues atractives noies escandinaves de formidable i agradable veu i dos talentosos compositors; un quartet mixt que, al seu torn, conformaven dues parelles sentimentals, d'una banda, Björn Ulvaeus i Agnetha Fältskog i de l'altra, Anni-Frid "Frida" Lyngstad i Benny Andersson.

El nom d’ABBA está format per les inicials del nom propi dels quatre components de la banda (Agnetha/Björn/Benny/Anni-Frid), es tracta d’un nom simètric que, si fem cas dels lingüistes, és acrònim, capicua i ambigrama.

Veritables icones culturals del seu país d'origen, ABBA va saltar internacionalment a la fama després de triomfar amb la cançó “Waterloo” al Festival de la cançó d’Eurovisió celebrat el mes d'abril de 1974 a la ciutat anglesa de Brighton. A partir d'aquell esdeveniment, tots els discos d’ABBA es van situar a tot Europa en la llista dels més venuts.

És de justícia destacar que tots els èxits que va produir ABBA, que van ser molts: “Mamma Mia”, “Fernando”, “Dancing Queen”, “Take a chance me “, “Chiquitita”, “Voulez-Vous”, “Gimme gimme gimme”, “A have a dream”, “Thank you for the music”, “The winner takes it all”, “Super Trouper”,... tots ells procedien de composicions pròpies escrites pels membres del grup (potser en algun cas, amb l'ajuda de Stikkan, el mànager del conjunt i cinquè membre de la banda a l'ombra).

La balada amb aires de sirtaki interpretada amb el reforç del Cor de veus de l'Escola Internacional d'Estocolm i publicada en format single amb el títol de “Have a dream” (tinc un somni), va ser la cançó que el quartet va llançar a finals de 1979 per a commemorar la gira que acabaven de fer per tot el món.

En la dècada dels anys setanta, ABBA va ser el grup musical que va obtenir les xifres de vendes de discos més altes de tot el món i també el primer conjunt europeu que va tenir un gran èxit en països de parla anglesa fora d'Europa, llocs com ara Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica o Canadà.

ABBAEn quant a fanatisme, els més guillats eren els seguidors australians. L'any 1976, el programa especial de televisió “El millor d'ABBA” va ser vist pel 58 per cent de la població.

ABBA va ser un dels primers grups en enregistrar i mesclar la seva música amb tècniques digitals. El seu últim àlbum d'estudi, "The visitors" (els visitants), va entrar en la Història de la música en ser el primer del món en llançar-se en un format en el qual, a finals de 1981, molt pocs hi creien: el Compact Disc.

Finalment, tinguem la valentia de reconèixer-ho, la majoria de nosaltres, en estat serè, confús o ennuvolat, alguna vegada hem fet el ximple al ritme de “Mamma Mia!” o “Dancing Queen”. No ens avergonyim ara d'això.