Billy Swan

El generós individu que s'oferia per al que fes falta

William "Billy" Lance Swan és un cantant, guitarrista, pianista, baixista, productor i compositor nord-americà d’estil country nascut a Cape Girardeau, una ciutat de mida mitjana situada a l’estat de Missouri. De nen, Billy Swan va aprendre a tocar la bateria, la guitarra i el piano, i d'adolescent, ja composava les seves pròpies cançons.

Traslladat a Nashville “la ciutat de la música”, Swan va treballar en diverses ocupacions fins que va començar a produir discos per a altres artistes. Més tard, exerciria de baixista en la banda del conegut actor i cantat country Kris Kristofferson. Amb aquest artista, va actuar l’any 1970 al cèlebre festival de la Illa de Wight.

El mes de juliol de 1974, Billy Swan publica “I can help” (puc ajudar) el seu gran (i solitari) èxit; un tema country amb elements pop i rockabilly que va vendre més d'un milió de còpies només als Estats Units. Fora d’Amèrica també va ser va ser hit internacional, aconseguint ser disc d'or en més de trenta països. Un any més tard, “I can help” va ser versionada per Elvis Presley que la va incloure en el disc "Today”, el vint-i-tresè àlbum d'estudi d'Elvis.

Billy Swan va composar “I can help” amb l’ajut d’un petit orgue RMI (Rocky Mount Instruments) portàtil, un instrument que l’hi havien regalat, com a obsequi de noces, Kris Kristofferson i la cantant Rita Coolidge. Això era un regal i no l’horrorosa safata de plata que li va obsequiar la seva tia Madelyn juntament amb els seus tres cosins germans.

Billy Swan
I can help” desprèn un so càlid i té un ritme contagiós. La cançó s’assenta en la guitarra rítmica i en el so omnipresent de l'orgue Farfisa. També cal destacar el seu fals final, amb aplaudiments inclosos i el càndid oferiment del protagonista del relat a través de les estrofes de la cançó:

Deixa'm ajudar-te, si el teu fill
necessita un pare, puc ajudar...

Avui dia, poca gent identifica “I can help” amb el nom del seu creador; tot i això, Billy Swan va continuar exercint la seva carrera artística amb força èxit, tant en la vessant de compositor per a altres artistes com oferint el seus serveis com a prestigiós músic de sessió.