Bob Dylan

Poeta del folk acústic i del rock elèctric

Nascut amb el veritable nom de Robert Allen Zimmerman, Bob Dylan és un músic, compositor, cantant i poeta nord-americà unànimament acreditat com una de les figures més prolífiques i influents de la seva generació en la divulgació de la música popular del segle XX i començaments del segle XXI. També està considerat un dels millors lletristes de la historia de la música pop-rock.

Gran part del seu treball més cèlebre data de la dècada dels seixanta, període en el qual es va donar a conèixer Bob Dylan, iniciant-se com a cantautor folk amb composicions com ara "Blowin' in the wind" (escolta-ho en el vent/bufant en el vent), un del seus temes més populars, tot un clàssic, un símbol de la cançó protesta dels moguts anys seixanta i, "A hard rain's a-gonna fall" (una forta pluja caurà), dos temes comercialitzats l’any 1963 que exterioritzen un profund contingut social.

L'any 1965 publica l’àlbum "Highway 61 Revisited" (tornar a l’autopista 61), un excel.lent disc que encapçala el mític tema "Like a rolling stone" (com un bala perdut). El títol del disc fa referència a l'autopista que connecta Duluth, el poble natal de Dylan situat a l’estat de Minesotta, amb municipis del sud profund dels Estats Units, poblacions cèlebres pel seu ric patrimoni musical, com ara St. Louis, Memphis o Nova Orleans.

Pocs elapés tenen una arrencada tan fulminant com aquest cop de bateria de Bobby Gregg a l'inici de "Like a rolling stone", un toc que sona com un tret de pistola. Al temps que la baqueta impacta sobre la caixa, el peu colpeja el bombo, és el brillant començament de "Like a rolling stone"; seguidament, la veu nasal de Dylan, acompanyada per les notes omnipresents d'un orgue Hammond, deixa anar allò de: "Once upon a time…" (Hi havia una vegada...). "Like a rolling stone" és una cançó destinada a marcar, no una, sinó diverses generacions.

"Like a rolling stone" té una durada de 6 minuts i 13 segons i el mes de setembre de 1965 va ocupar la segona posició a les llistes d’èxits dels Estats Units. Els Beatles i el seu "Help!" li van barrar el pas al primer lloc. No obstant això, l'any 2004, la revista musical Rolling Stone, dins el rànquing dels “500 millors temes rock”, va coronar "Like a rolling stone" com la millor cançó de tots els temps.

Bob Dylan
Destacar també que l’esborrany de "Like a rolling stone" s’ha convertit en el manuscrit original de projecte de cançó pel qual s’han pagat més diners en una subhasta.

Fa dos anys, el 2014, la prestigiosa firma Sotheby’s, va subhastar el document on Bob Dylan esbossava "Like a rolling stone", unes anotacions fetes a llapis sobre quatre fulls de paper de carta de l’Hotel Roger Smith de Washington amb correccions i notes marginals.

El preu final assolit en la subhasta va arribar a la desorbitada xifra de dos milions de dòlars, batent el rècord mundial pagat per un esborrany de cançó pop.