Màquina!

Una banda autòctona amb la maquinària ben greixada

Quartet català de jazz-rock creat a Barcelona l’any 1968 i dissolt el 1972. Màquina! està unànimement reconegut com el grup pioner de la música progressiva a l'estat espanyol i una de les millors bandes de rock dels anys setanta. Inicialment, el grup estava format per Jordi Batiste (baix, flauta i veu), Enric Herrera (piano i orgue Hammond), Luigi Cabanach (guitarra) i Santiago García "Jackie" (bateria).

Eren, més que res, un grup de directe, una banda que mai li van agradar les etiquetes; feien un tipus de música a la qual se li pot posar el qualificatiu que vosaltres vulgueu: rock progressiu, underground, psicodèlica,... Cada vegada que actuaven oferien propostes musicals més avançades, intentant superar, artísticament, el material que havien publicat anteriorment. El grup evolucionava més ràpid que el temps que es trigava a produir, promocionar i presentar un nou disc.

El mes d’agost de 1969, la discogràfica barcelonina "Els 4 vents", a través del seu segell "Diàbolo", els brinda l'oportunitat d’enregistrar el seu primer senzill, un disc que inclou: "Lands of perfection" (terres de perfecció) i "Let get smash" (deixa que es trenqui), un vinil que va tenir una excel.lent crítica i una bona resposta comercial, va vendre més de 10.000 còpies.

Uns mesos més tard, ja amb un nou bateria, Josep Maria Vilaseca "Tapioles" o "Tapi" (anomenat així perquè vivia al carrer de Barcelona que porta aquest mateix nom), publiquen el seu segon senzill, un disc que inclou "Earth's daughter" (filla de la terra).

Màquina!
"Earth's daughter" va constituir un dels grans temes de Maquina!, tot i no ser un del més representatius del seu estil. Es tracta d'una balada, cantada en anglès i un pèl Beatle, que gaudeix d'una excel.lent base melòdica.

A principis dels anys setanta, la premsa especialitzada els hi dedica pàgines senceres i els seus discos en venen bastant bé, però, com ja havia passat amb altres formacions, el maleït servei militar obligatori va anar modificant la composició de la banda, desfent progressivament el grup.

L’any 1972, Màquina! desapareix definitivament, i amb ells, un dels símbols més significatius de la música progressiva catalana i espanyola.