Patti Smith Group

La padrina del punk-rock americà

Patricia Lee "Patti" Smith és una artista americana amb un ampli registre creatiu: cantant, poetessa, novel.lista i artista visual. Va néixer a Chicago, tot i que, amb quatre anys, la seva família es va traslladar a Filadèlfia i, poc després, a Pitman, un petit municipi situat al sud de Nova Jersey. Popularment anomenada "la padrina del punk", va aportar un punt de vista feminista i intel.lectual al punk-rock dels anys setanta.

Patti va saltar a la fama amb el seu àlbum de debut, "Horses" (caballs), un disc imprescindible, enregistrat l’any 1975 als Electric Lady Studios de Nova York, els estudis de gravació creats pel malaurat guitarrista nord-americà Jimi Hendrix. La caràtula de l’àlbum inclou una portada llegendària, una foto de Patti Smith, feta pel fotògraf amic seu, Robert Mapplethorpe, amb l'artista lluint camisa blanca i corbata i amb aspecte androgin.

El mes de març de 1978, Patti Smith Group publica "Easter" (Pasqua), el seu àlbum més comercial, en gran mesura, pel single que es va extreure d'aquest disc, el tema "Because the night" (perquè la nit) una cançó que Patti va co-escriure amb Bruce Springsteen.

La cançó original va ser composta per Bruce Springsteen que la va gravar durant les sessions d’enregistrament del seu àlbum "Darkness on the edge of Town" (foscor a la vora de la ciutat), però el músic nord-americà no va quedar prou satisfet amb el resultat obtingut i la va excloure del disc. Patti Smith es trobava en aquells moments en l'estudi contigu al de Bruce treballant en el seu àlbum "Easter". Tots dos compartien al mateix enginyer i productor, Jimmy Lovine.

Patti Smith Group
Per aquesta raó, Lovine li va donar a Patti una còpia de la cançó que Springsteen havia rebutjat; Patti la va refer, la va incloure en "Easter" i la va convertir en un himne generacional i, al mateix temps, en el seu èxit més important.

Tot i que no va aparèixer mai en cap disc seu, sovint Bruce Springsteen inclou "Because the night" en el repertori dels seus concerts, interpretant-la, això sí, amb la seva pròpia lletra, la que originalment ell havia escrit.

Perquè la nit pertany als amants,
Perquè la nit pertany a la luxúria,
Perquè la nit pertany als amants,
Perquè la nit ens pertany,...