James Taylor

El sensible cantautor nord-americà

James Vernon Taylor és un admirat cantautor i guitarrista nord-americà d'estil intimista i emocional nascut a Boston, Massachusetts, un artista especialitzat en la interpretació de suaus cançons de base acústica. Com a músic, també ha participat en nombroses produccions discogràfiques d’altres artistes, ja sigui en la vessant de guitarrista acústic o col.laborant amb la seva faceta de vocalista.

James Taylor va començar a compondre cançons en la dècada dels seixanta del segle passat, però, va haver d'esperar que arribessin els setanta, quan va adoptar un estil propi, dominat per les composicions intimistes, perquè fos valorat com un dels cantautors acústics més importants del moment.

La seva bona estrella va començar l’any 1968, quan va conèixer a Anglaterra a Peter Asher (del duo Peter and Gordon), el que seria el seu productor i representant i la persona que el va ajudar a fitxar per Apple Records, l'empresa discogràfica de The Beatles. Amb aquest segell, Taylor va publicar el seu primer àlbum, un disc titulat, simplement, "James Taylor". Per cert, en aquest àlbum hi va col.laborar un baixista d'excepció: Paul McCartney en persona.

El seu segon àlbum d'estudi, "Sweet baby James" (la dolça criatura James), va obtenir un èxit sorprenent; el mateix any de la seva publicació, va vendre un milió i mig de còpies, convertint-se, en aquell periode, en una compra obligatòria per a tot col.leccionista de discos que es preï. El seu següent elapè, "Mud Slide Slim and the Blue Horizon" va tornar a vendre més d'un milió de còpies, el disc incloïa "You’ve got a friend" (tens un amic).

James Taylor
"You’ve got a friend" és, probablement, la millor versió que s’ha fet mai de la cèlebre cançó que va escriure la seva bona amiga Carole King. Amb aquest títol, l’any 1972, James Taylor guanyaria el Grammy a la "Millor interpretació vocal pop masculina".

L'any 1975, James Taylor, publica "Gorilla", un disc que incloïa la relaxada cançó d’amor: "How sweet it is (to be loved by you)" (que dolç és ser estimat per tu), una romàntica balada soul de la Motown que originalment havia enregistrat, també amb força èxit, el malaurat Marvin Gaye. A "How sweet it is ..." Taylor toca la guitarra i es fa càrrec de la veu principal i, en els cors, hi participa la cantant novaiorquesa Carly Simon, aleshores esposa de James Taylor.