Donna Summer

L'ùltim ball discotequer

LaDonna Adrian Gaines, més coneguda com Donna Summer, va ser una cantant, compositora, pianista i actriu nord-americana, nascuda a Boston, en el si d'una família nombrosa (tenia set germans). Mundialment famosa per les interpretacions que va fer de temes enquadrats dins de l’estil de música "disco", gènere del qual, durant la dècada dels anys setanta i començaments dels anys vuitanta del segle passat, Donna va ser una de les més emblemàtiques ambaixadores.

L'any 1968, amb tot just 19 anys, Donna abandona la seva llar i es trasllada a Nova York. En aquesta metròpoli, es presenta a les proves per a formar part de l'elenc de l’opera-rock "Hair", el cèlebre espectacle que en aquells moments s'estava muntant per a representar-se als teatres de Broadway, un objectiu, el de la seva contractació, que, en principi, Donna Summer no va assolir.

Per sort, a causa del formidable èxit que va obtenir l’esmentat musical, quan els productors programen una gira de "Hair" per Europa, li ofereixen a Donna el paper principal de l'obra en la versió que tenen previst escenificar a Munic. Donna, després d'obtenir l'aprovació dels seus pares, accepta la proposta, representa brillantment el paper i, en acabar les representacions, s’estableix a Alemanya.

Poc temps desprès, l’any 1971, Donna contrau matrimoni amb l'actor austríac Helmut Sommer (de pronunciació "Summer"). Del seu marit, Donna pren el seu cognom per a utilitzar-lo com a sobrenom artístic: Donna Summer.

L’any 1978, ja divorciada, Donna Summer torna als Estats Units. Allà participa, en qualitat d’actriu, en la pel.lícula "Thank God it's friday" (Per fi és divendres), un film musical on l’artista, a més, interpreta el tema principal de la seva banda sonora, "Last Dance" (l’ùltim ball), una cançó emblemàtica de la música "disco" dels anys setanta i un gran èxit internacional.

Donna Summer
El tema "Last Dance" va ser una de les primeres cançons circumscrites a l'estil "música disco" que incloïa un llarg fragment pausat.

La cançó comença suaument; un minut i mig desprès, arrenca enèrgicament, amb tota la seva intensitat. La versió publicada en format de llarga durada inclou, a més, un segon temps lent a mitja cançó.

Amb "Last Dance" Donna Summer va aconseguir el primer dels seus cinc premis Grammy i, l'esmentada composició, va guanyar un Globus d'Or i l'Oscar atorgat a la millor cançó original de l’any 1978.