José Feliciano

Va, nena, escalfa'm una mica

José Monserrat Feliciano García, més conegut com José Feliciano, és un versàtil cantant, músic i compositor llatinoamericà nascut a Lares, un municipi de la zona central de Puerto Rico. Cec de naixement a conseqüència d'un glaucoma congènit, aquesta deficiència física no li ha impedit ser un virtuós intèrpret de guitarra clàssica (espanyola).

Famós per impregnar les seves interpretacions amb sonoritats llatines, Jose Feliciano està considerat un dels primers artistes hispanoamericans que va aconseguir introduir-se amb èxit dins el disputat mercat musical pop nord-americà.

D'origen humil, José Feliciano era el segon d’onze germans, tots homes. A l’edat de cinc anys, de la mateixa manera que durant la dècada dels cinquanta ho feien milers de ciutadans porto-riquenys, la seva família va emigrar a Nova York, allà José Feliciano hi va créixer, establert al districte de Spanish Harlem.

Feliciano va enregistrar el seu primer àlbum l’any 1964, als 19 anys, des de llavors, ha gravat més de 60 discos entre el mercat anglosaxó i el de parla hispana. Com a compositor, té més de 100 cançons registrades, ha estat guardonat amb més de quaranta-cinc discos d'or i platí i ha aconseguit infinitat de nominacions als premis Grammy nord-americans, obtenint la preuada distinció artística en nou ocasions.

L’any 1968, José Feliciano va obtenir un gran èxit internacional, va ser quan va llançar la singular i aplaudida versió de "Light my fire" (encén el meu foc), la cançó insígnia de la mítica banda nord-americana The Doors, un tema que l'esmentat quartet havia publicat l’any anterior.

Jose FelicianoL'adaptació de Feliciano és molt rítmica i alhora, pausada, i està farcida tota ella de ritmes llatins. La seva versió, es desentén del rock psicodèlic que desprèn el tema original i es recolza en la sonoritat de la guitarra espanyola, rematada, a mitja cançó, amb un punteig a l'estil Paco de Lucía.

Diuen les males llengües que la versió de José Feliciano va vendre més discos que l'original, la de The Doors.

L’any 1969, José Feliciano es va endur el premi Grammy al "Millor artista novell". En la mateixa edició, el seu "Light my fire" va obtenir el premi a la "Millor Interpretació vocal pop masculina".