Lesley Gore

La noia a qui li van trencar el cor

La rossa Lesley Sue Goldstein, més coneguda pel seu nom artístic, Lesley Gore, va ser una cantant, actriu i compositora nord-americana d'estil pop nascuda al barri novaiorquès de Brooklyn.

Activista precoç i icona del feminisme de l’època, l'any 1963, amb tot just, setze anys, Lesley Gore va aconseguir un notable èxit amb la cançó "It's my party" (és la meva festa), un enganxós tema pop que en la dècada dels seixanta ja havia estat enregistrada (amb menys fortuna) per altres artistes anglosaxons.

Radiada en el seu temps de costa a costa dels Estats Units fins a la sacietat, la lletra de "It’s my party" descriu en primera persona l’angoixa i la humiliació pública que pateix una adolescent quan, en la seva pròpia festa d'aniversari, el seu xicot, que es diu Johnny, demostrant tenir molta barra, abandona sobtadament la festa i se’n va de l'acte agafat de la mà d’una altre noia, una tal Judy. Quan la parella torna, Judy porta posat l'anell d’en Johnny.

La tornada de la cançó diu: "It’s my party and I'll cry if I want to" (és la meva festa i ploraré si vull), una frase que, a partir de llavors, als Estats Units, es va convertir en expressió típica per a descriure el fet de sentir-se trist/a i humiliat/da en una ocasió que se suposa que hauria de ser alegre. La tornada segueix amb l’expressió: "You would cry too If it happened to you" (tu també ploraries si això et passés a tu).

Lesley Gore
Després de passar-se molt temps fent-se la víctima entonant "It’s my party", l’any 1964, Lesley Gore, publica "You don’t own me" (no ets el meu amo), una de les primeres composicions que s’erigeixen en defensa dels drets de les dones.

Amb un missatge clar, les estrofes de "You don’t own me" proclamen la llibertat d’una noia per viure la seva vida i dir i fer el que li vingui de gust.

"You don’t own me" es va convertir, amb dret propi, en un dels primers himnes combatents de l’incipient moviment feminista americà de l’època.