Carole King

Una lloança a la veritable amistat

De nom real Carol Klein, Carole King és una cantant, pianista i, sobretot, compositora nord-americana que va néixer al barri novaiorquès de Manhattan, tot i que es va criar a Brooklyn.

La seva època més activa com a intèrpret es va produir durant la dècada dels setanta, però, tant abans d’aquest període, al costat del seu primer marit, el lletrista Gerry Goffin (Goffin and King), com després, s’ha d’agrair a Carole King la seva important contribució en la composició de grans títols de la música pop i del soul.

De molt petita, als quatre anys, Carole King va començar a aprendre a tocar el piano, potser per això, molt aviat, decidiria que el seu destí professional giraria al voltant de la indústria musical. Carole va cursar estudis universitaris al Queens College de Nova York, lloc on va coincidir i va ser companya de classe del cèlebre músic d’origen jueu (com ella), Neil Sedaka, un artista que l‘any 1959 li va dedicar la coneguda cançó "Oh, Carol", un tema que en aquell periode es va convertir en èxit mundial.

El seu gran triomf com a cantant arribaria l'any 1971 amb el seu segon treball, "Tapestry" (tapis), un àlbum de notable èxit comercial. Entre els temes d’aquest disc destaquen composicions com ara "It’s too late" (es massa tard), "So far away" (tant lluny), "I feel the earth move" (sento moure’s la terra), "Beautiful" (bonic) o revisions de cançons que Carole King havia compost per a altres intèrprets, com ara "You’ve got a friend" (tens un amic).

"You’ve got a friend" la va gravar primer Carole King, que la va incloure a "Tapestry", el LP anteriorment esmentat, tot i que, la versió més coneguda, va ser la que va publicar el cantautor nord-americà James Taylor, que la va inserir al seu disc "Mud Slide Slim and the Blue Horizon". Les dues versions, la de Carole King i la de James Taylor s'havien enregistrat simultàniament, amb músics compartits.

L’any 1972, "You’ve got a friend" va proporcionar dos prestigiosos premis Grammy a dos artistes diferents:

Carole KingUn guardó atorgat a Carole King, obtingut dins la categoria de "Cançó de l'any" i un altre per a James Taylor, concedit per la “Millor interpretació vocal pop masculina".

"You’ve got a friend" es un autèntic himne a la amistat, aquell tipus de relació que ens fa veure que mai estem sols, que, malgrat les desgràcies i els dies dolents, sempre hi ha algú disposat a donar-nos la mà i a dir-nos, mirant-nos fixament als ulls: Aquí tens un amic.

Quan estiguis enfonsat i amb problemes,
i necessitis una mà amiga,
i res, res et surti bé,
tanca els ulls i pensa en mi
i aviat estaré aquí,...