Black Sabbath

Els inicis del rock fosc i potent

Influent i llegendària banda anglesa de rock dur creada a Birmingham l’any 1968 per Tony Iommi (guitarra), John Michael "Ozzy" Osbourne (veu cantant), Geezer Butler (baix) i Bill Ward (bateria). Estan considerats els pioners i els màxims exponents de l’estil "heavy metal".

Des dels seus inicis, la banda ha dut a terme un munt de canvis en la seva formació, comptabilitzant-se, fins ara, més de vint membres diferents.

Poc estimats per part de la crítica especialitzada de l’època, Black Sabbath ha venut més de 75 milions de discos a tot el món, 15 milions de còpies només als Estats Units. El seu distintiu segell personal sempre s'ha caracteritzat per les seves sinistres lletres i, també, per la seva música, un pèl tètrica. El seu nom, "Black Sabbath" (dissabte negre) exemplifica a la perfecció la seva proximitat amb les ciències ocultes, la màgia i l'ocultisme.

El llegat de Black Sabbath, la seva estètica, esforçant-se sempre per crear-se una imatge fosca, un aspecte farcit de figures barroques, d'atmosferes sinistres, de creus (dretes o invertides, és igual) i de llamps i trons, va inaugurar el corrent musical batejat amb el nom de "rock gòtic".

Black SabbathEn el segon àlbum de la banda, un LP publicat el 18 de setembre de 1970, la fatídica data de defunció del mític Jimi Hendrix, un treball convertit, avui dia, en disc de culte pels fanàtics del heavy metal, hi apareix "Paranoid" (paranoic), un trepidant tema clàssic de rock dur que incorpora un riff genial i una bateria de vertigen.

"Paranoid" va ser inicialment creada pel guitarrista Tony Iommi com a farciment del disc, la va composar durant un dels descansos de les sessions d'enregistrament d'aquest àlbum que, encertadament, van batejar amb el nom d’aquesta peça. Poc temps després, seria enllestida amb la col.laboració de tots els membres de la banda.