Iceberg

Els representants del rock simfònic laietà

Potent banda catalana de rock progressiu i jazz-rock, creada a Barcelona l’any 1974 i composta per Joaquim "Max" Sunyer (guitarra), Josep Mas "Kitflus" (piano elèctric i sintetitzadors), Primitivo "Primi" Sancho (baix), Ángel Riba (veu cantant, saxo i guitarra) i Jordi Colomer (bateria).

Sunyer, Mas, Sancho i Riva havien coincidit anteriorment en la banda d'acompanyament de Tony Ronald. En aquell període, van començar a madurar la idea de formar un grup amb un projecte diametralment oposat al del cantant holandès establert a Barcelona. Més tard, s’hi afegiria Jordi Colomer, bateria procedent del grup de suport del cantant argentí Luis Aguilé.

El 27 març 1975, Iceberg debuta en directe a l'Hospitalet de Llobregat. Un mes i mig més tard, es traslladen als estudis Kirios de Madrid, on entre el 5 i l'11 de maig enregistren el que seria el seu primer àlbum, "Tutankhamon". "Tutankhamon" va ser l’únic disc de Iceberg en el qual hi va participar el cantant Àngel Riba, els seus treballs posteriors serien produccions instrumentals, allunyades del rock progressiu exhibit en aquest primer treball i més centrades en el jazz-fusió.

Obre l’àlbum "Tutankhamon”, "Tebas", un brillant i curt tema instrumental de rock simfònic compost pel teclista Kitflus, un tema que, amb l'apel.latiu de "reprise", també tanca el disc.

Iceberg
"Tutankhamon", constitueix un treball artístic impecable. Pensat en principi per a minories, el LP esdevé un èxit comercial de tal magnitud que fa que, Iceberg, es converteixi de la nit al dia i a nivell nacional, en el grup capdavanter de la música progressiva i, a més, sigui reconeguda internacionalment com una de les bandes més prestigioses dins del seu estil.

Una altra destacada característica de "Tutankhamon" són els continus acaraments, unes vegades suaus i pausats, i, d’altres, en to agressiu, que mantenen la guitarra de Max Sunyer i les tecles polifòniques de Kitflus, diàlegs musicals esplèndidament secundats per la línia de baix de Primi Sancho i les percussions de Jordi Colomer.