Leonard Cohen

El seriós cantautor de veu ronca

Leonard Norman Cohen és un dels grans artistes canadencs del segle XX. Poeta, novel.lista i cantautor, Cohen va néixer a Westmount, un districte anglòfon de la ciutat de Mont-real, al Quebec. Es tracta d’un polifacètic artista que prové d'una família jueva d'ascendència polonesa, un músic de profunda expressió vocal que gaudeix d'una peculiar i agradable veu de tonalitat força greu.

Leonard Cohen tenia 33 anys quan, després de transitar amb força èxit pel món de la literatura, va decidir dedicar-se a la música. La seva trajectòria musical arrenca l’any 1967, quan publica "Songs of Leonard Cohen" (cançons de Leonard Cohen), un disc de llarga durada on la totalitat dels seus temes són composicions pròpies del músic canadenc.

El seu primer gran èxit va ser "Suzanne", la cançó més emblemàtica de Leonard Cohen i el tema que obre l'esmentat àlbum de debut. "Suzanne" és una emotiva i perdurable cançó que, inicialment, va popularitzar amb força èxit la cantant americana Judy Collins, una de les grans veus del folk alternatiu, un títol que va incloure en el seu àlbum "In my life" (en la meva vida).

Es tracta d’una tranquil.la i emocional balada de caràcter afectiu, una expressiva composició que gira al voltant dels tres eixos temàtics i recurrents de l'univers de Leonard Cohen: l'amor, la religió i les relacions de parella.

Leonard Cohen
La lletra de "Suzanne", alhora que dibuixa aspectes de la ciutat de Mont-Real: el moll, la vora del mar, l'Església,.., narra la història d’una trobada fictícia entre Leonard Cohen i Suzanne Verdal, una noia verídica, molt bonica, que, en aquell temps, estava casada amb un amic íntim seu.

Si bé la relació de Cohen i Verdal es va estendre durant diversos anys, sembla ser que mai no va passar de la camaraderia i de l'amistat. "Jo tocava el seu cos amb la ment, l'acariciava amb el pensament,...", confessaria Leonard Cohen anys més tard.

Pel que es veu, es tracta d’un tendre poema dedicat al seu amor platònic.