Petula Clark

La platja que va aparèixer al centre de la ciutat

Cantant, actriu i compositora britànica nascuda a Epsom, una ciutat anglesa que forma part del comptat de Surrey. El seu nom complert és Petula Sally Olwen Clark, una intèrpret afavorida per una qualitat vocal innata i coneguda internacionalment pels èxits melòdics que va publicar en la dècada dels anys seixanta del segle passat.

Petula Clark es va iniciar molt jove en el món de l'espectacle. Amb només tretze anys, va fer la seva primera incursió en el cinema, seria l’inici d’una àmplia filmografia. Als vint-i-dos, simultàniament, arrenca la seva brillant carrera musical.

L'any 1964, ja amb 32 anys, Petula Clark llança al mercat "Downtown" (el centre de la ciutat), un tema comercial que va calar ràpidament, no només al Regne Unit, on va ser número 1 a les llistes, sinó que es va propagar com la pólvora per tot el continent europeu, i pels mateixos Estats Units, on la cançó també va aconseguir la preuada primera posició.

"Downtown" és una balada d’estil pop, la seva part vocal, a càrrec de la cantant britànica, està molt ben interpretada i, musicalment, la cançó està recolzada per un acurat acompanyament orquestral. La seves estrofes, inspirades en la ciutat de Nova York, parlen de les bondats de passejar pel centre de la ciutat.

Petula Clark
Com en altres ocasions, "Downtown" es va adaptar "sui géneris" a l'espanyol. Aquí es va transformar en "Chao, chao", una versió que inclou una lletra que difereix totalment del text original anglès, un relat que ara parla de la platja, del mar i dels amors estiuencs: "Vuelvo a la playa donde te conocí y el mar me canta así, Chao, chao…".

A casa nostra, va ser versionada amb força èxit per una legió d'artistes i conjunts, encapçalats, tots ells, per dues bandes barcelonines: Los Sirex i Los Mustang i amb el seguici, entre d’altres, de Gelu, cantant granadina establerta a Barcelona i Lita Torelló que va publicar una excel.lent versió en català.