Edwin Starr

Una proclama pacifista

Charles Edwin Hatcher, més conegut com a Edwin Starr va ser un cantant nord-americà de música soul que gaudia d’un agressiu estil vocal. Nascut a Nashville, Tennessee, tot i que es va criar a Cleveland. Més tard, es va traslladaria a viure a Detroit, la ciutat del motor (mot-town) i bressol de l’emblemàtic segell discogràfic Motown.

En la dècada dels anys seixanta, Edwing Starr va aconseguir el seu primer èxit per mitjà de "Agent Double 'O' Soul", un títol que fa referència a les pel.lícules de James Bond. Però, el tema que realment el portaria a la fama seria "War" (guerra), una valenta cançó antibèl.lica llançada en format single l’any 1970 que, afavorida per la temàtica i el context social americà dominant en aquell període, va catapultar a Starr a la fama mundial.

L'any 1969, la joventut dels Estats Units, la majoria d'ells, estudiants universitaris, prenia els carrers i places de molts pobles i ciutats americanes, adoptant forma de protesta popular, propagant discursos i exclamacions anti-militaristes per manifestar el seu rebuig a la guerra del Vietnam.

Aquell tens ambient va començar a repercutir també en els missatges divulgats a través dels canals artístics de la societat americana. Fins aquell moment, però, cap artista de la mítica discogràfica Motown havia enregistrat cap cançó que tingués relació amb l’esmentat conflicte bèl.lic i, molt menys, en senyal de protesta.

Edwin Starr
La pacifista lletra de "War" amaga una forta declaració política. Repudia el conflicte que tan malmeses va deixar les files del poderós exèrcit nord-americà i fomenta la idea que l'única solució és viure en pau i conviure tots com a germans. En poc temps, "War" es va convertir en un dels més destacats himnes antibèl.lics del moment.

Edwin Starr, amb la seva profunda veuassa de soulman i ben acompanyat, orquestralment, per un so potent i devastador, va fabricar un dels més icònics al.legats contra la guerra.

Guerra, huh, yeah,
¿Perquè és bona?
Absolutament per a res,...