Terry Jacks

Crònica d'una infidelitat que va acabar transformant-se en comiat luctuós

De nom complert Terrence Ross Jacks, Terry Jacks és un cantant, compositor, productor musical i activista ambiental, nascut a Winnipeg, la ciutat més poblada de la província canadenca de Manitoba.

L’any 1973, amb la col.laboració de la que llavors era la seva dona, Susan Pesklevits (cantant de la formació The Poppy Family), i, uns mesos abans de divorciar-se, Terry Jacks va enregistrar "Seasons in the sun" (èpoques de sol), un malenconiós tema que Jacks va publicar sota l'empara del seu propi segell discogràfic i que va ser un èxit mundial, va vendre més de 10 milions de còpies a tot el món. Al Canadà, es va convertir en el senzill més venut de la història.

Terry Jacks va prendre la decisió d'enregistrar "Seasons in the sun" quan es va assabentar que la cèlebre banda californiana The Beach Boys, que també estava considerant gravar-la, va decidir abandonar el projecte, tot i què, posteriorment, en adonar-se’n de l’èxit que estava obtenint la cançó, va canviar d'opinió, publicant també la seva pròpia versió.

Es tracta de l’adaptació que va fer el cantant i poeta nord-americà Rod McKuen de la cançó francesa "Le moribond", un tema originalment compost pel cantautor belga Jacques Brel. La lletra original francesa era sorneguera i estava farcida de sarcasmes, feia al.lusió a les infidelitats de l’esposa del protagonista del relat.

Terry Jacks
L’adaptació anglesa s’oblida de l'adulteri, perd la ironia que destil.la la composició original i es transforma en un dolgut text de comiat, en l'adéu que entona un individu jove, que, pressentint que està prop de la mort, s'acomiada de la seva família i dels seus amics, evocant alhora tot allò que, d'alguna manera o d'una altra, va formar part de la seva vida: les amistats que va tenir, els errors que va cometre, els seus amors,...

Trista i nostàlgica, "Seasons in the sun" era una de les cançons que feia servir el govern iraquià -que no parava d'emetre-la per les ones radiofòniques- per intentar desmoralitzar a les tropes americanes desplegades a l’Irak durant la Guerra del Golf de l’any 1991.