Toto

La fermesa de sis músics d'estudi

Excel.lent banda nord-americana de rock creada en format de sextet l’any 1976 a la ciutat de Los Angeles i integrada per versàtils músics professionals d’estudi, dotats, tots ells, d'una sòlida tècnica musical. En aquell període, els sis components del grup tot just vorejaven els 20 anys d'edat (a excepció del vocalista, que era deu anys més gran que la resta).

La formació inicial estava composta pel teclista David Paich, el bateria Jeff Porcaro, el baixista David Hungate, Steve Porcaro als teclats, Steve Lukather a la guitarra i Bobby Kimball, la seva veu cantant. Genuïns representats de l’estil AOR (Adult Oriented Rock) o rock per gent adulta, una variant del rock clàssic, molt més aspre i dur, un estil que es va popularitzar força a finals de la dècada dels setanta, principalment, a través de bandes de rock americanes.

Paral.lelament a la carrera artística de Toto, els seus components també participaven, en qualitat de músics de suport, en centenars d’enregistraments discogràfics: Jeff Porcaro (bateria) va registrar més de 1.000 àlbums, Steve Lukather (guitarrista) més de 1.500, David Paich (teclista) més de 1.700 i Steve Porcaro (segon teclista) més de 650.

Toto
El mes d’octubre de 1978, Toto publica el seu primer disc de llarga durada, un àlbum batejat amb el nom de la banda i que incloïa una cançó arrasadora: "Hold the line" (mantén-te ferm), el seu primer gran èxit, una peça ja clàssica dins de la història del rock, un tema que ha sabut superar la dura prova del temps. “Toto” va vendre més de dos milions de còpies i va proporcionar al grup una gran popularitat, sobretot als Estats Units.

"Hold the line", es una d'aquelles cançons que tenen la particularitat que, tothom la coneix i, fins i tot, molts la saben taral.lejar però, pocs coneixen el nom de la banda que la interpreta i no serà perquè tingui un nom difícil de retenir: TOTO.