Dr. John

L'introductor de la cultura vudú en el rock

També conegut com Dr. John Creaux, "Dr. John" és el sobrenom de l’artista nord-americà Malcom John Rebennack Jr., un ambaixador de la cultura criolla de Nova Orleans. Un cantant, pianista, guitarrista i compositor que combina amb encert els gèneres del blues, el boogie-woogie i el rock and roll. Dr. John compta a les seves espatlles amb una extensa i irregular discografia que supera la trentena d'àlbums.

A principis dels anys seixanta, un accident amb arma de foc li va destrossar el dit anular i el va obligar a deixar la guitarra. Rebennack va ser ferit per un tret de pistola quan el propietari del motel en el qual s'allotjava, encanonava al jove cantant de la banda, Ronnie Barron, després caçar-lo flirtejant amb la seva dona i ell s’hi va interposar per a defensar-lo. A causa de la lesió, Rebennack es va concentrar en el baix, abans de fer del piano el seu instrument habitual.

Es tracta d’un dels artistes en actiu més veterans de la música popular nord-americana. Va començar la seva carrera a finals dels anys cinquanta com a pianista i guitarrista de sessió amb el seu veritable nom, Mac Rebennack. La seva fantàstica aportació com a teclista en àlbums tan llegendaris com "Exile on Main St.", de The Rolling Stones, entre d’altres, revelen el prestigi que gaudia Dr. John en aquella època.

Dr. John va adquirir fama a finals dels anys seixanta i començaments dels setanta amb composicions que fusionaven el rhythm and blues de Nova Orleans amb el rock psicodèlic. Uns treballs que alternava amb elaborats concerts en directe, uns vistosos espectacles, probablement, un pèl excesius, però, de cuidada posada en escena.

Dr. John
Uns shows que s'apropaven a rituals de vudú i que incloïen increïbles pentinats i cridaners vestits, una indumentària pròpia de la desfilada del Mardi Gras, el famós carnaval que se celebra el dia abans del dimecres de cendra a Nova Orleans.

Amb la publicació l’any 1971 de "The sun, moon and herbs" (El sol, la lluna i les herbes) un àlbum que va comptar amb la participació d'Eric Clapton i Mick Jagger, Dr. John va adquirir una notable reputació.

El seu èxit comercial més destacat, però, va arribar l'any 1973, va ser amb "Right place, wrong time" (lloc adequat, moment equivocat), curiosament, un tema funk.