The 5th Dimension

Una agrupació vocal d'una altra dimensió

Quintet mixt nord-americà de música pop, rhythm and blues i soul psicodèlic creat l’any 1966 i especialitzat en harmonies vocals. La formació està integrada per cinc vocalistes afroamericans, tres homes i dues dones, i els seus membres originals eren, Billy Davis, Jr., Florence LaRue, Marilyn McCoo, Lamonte McLemore i Ronald Townson.

L'any 1967, el jove cantautor nord-americà Jimmy Webb, va cedir a The 5th Dimension una de les seves composicions "Up, Up and away" (amunt, amunt i lluny), una cançó que aconseguiria fer-los aparèixer al top ten de les llistes americanes i que els faria guanyar cinc premis Grammys. A aquest tema d’èxit, li seguirien una llarga sèrie de hits: "Stoned soul pícnic" (picnic al.lucinant), "The magic garden" (el jardí màgic), "Sweet blindness" (dolça ceguesa),...

Dos anys més tard, ja al 1969, l’any de l’estiu de l’amor i en ple auge de la contracultura hippie, The 5th Dimension aconseguiria pujar al cim de les llistes d'èxits americanes (i les de gairebé tot el món) amb "Aquarius / Let the Sunshine in" (Aquari / Que entri la llum del sol), un veritable clàssic de la dècada dels seixanta.

Es tracta d’un medley de dues cançons "flower-pop" que formaven part del reeixit musical Hair. Aquest parell de temes junts van aconseguir la fita històrica de ser disc de platí i, anys més tard, d’acord amb la llista que elabora la prestigiosa revista especialitzada Billboard, la versió de The 5th Dimension està posicionada en el lloc 66° en la categoria de millor cançons de tots els temps.

"Aquarius / Let the Sunshine In” també s’emportaria el premi Grammy al millor enregistrament discogràfic de l'any 1969 i el Grammy a la millor interpretació vocal contemporània de grup.

The 5th Dimension
La lletra d'"Aquarius" està basada en la creença astrològica que, en aquell període, el món entraria ben aviat en la "era d'Aquari", una formidable època plena d'amor, de llum i d’humanitat. Aquest esdeveniment estava previst que succeís a finals del passat segle XX.

Si realment la predicció es va dur a terme, que jo no me’n vaig assabentar, el fantàstic període que ens asseguraven, no va durar ni quatre dies.

Quan la lluna estigui en la setena casa,
I Júpiter s'alineï amb Mart,
Llavors la pau guiarà els planetes,
I l'amor dirigirà les estrelles,...