Eric Carmen

Una tendra balada d'inspiració clàssica

Cantant, compositor, guitarrista i teclista nord-americà nascut a Cleveland, Ohio. La formació clàssica de violí i piano que li van procurar els seus progenitors durant la seva infantessa, afegit a unes classes particulars de guitarra, va encaminar Eric Howard Carmen cap al món artístic de la música pop.

L'any 1970, Eric Carmen va crear, amb altres músics, una banda de power pop anomenada Raspberries, un grup que va aconseguir col.locar el seu hit "Go all the way" (fins al final) a les llistes americanes. Amb aquest aval i desprès de la publicació de quatre àlbums més, Eric Carmen va decidir iniciar una carrera artística en solitari d’estil melòdic.

El seu primer single, editat el mes de desembre de 1975, incloïa la romàntica balada "All by myself" (completament sol), una esplèndida composició pròpia. El disc va vendre més d'un milió de còpies, un fet que va proporcionar força popularitat a Eric Carmen i que li va facilitar poder recórrer els platós de televisió de mig món.

Sembla ser que les notes musicals dels primers versos de "All by myself", les va agafar prestades del segon moviment (adagio sostenuto) del Concert de Piano Nº 2 en Do menor, Opus 18, del compositor i pianista rus Serguéi Rajmáninov, una obra composta a començaments del segle passat, concretament, l’any 1900.

Eric Carmen
Eric Carmen sempre va reconèixer que, en escriure la cançó, la seva font d'inspiració havia estat aquesta composició clàssica, ja que pensava que la peça era de domini públic.

Malgrat això, va haver de demanar disculpes públiques als hereus del músic i a la Fundació Rajmáninov (al mateix temps que lliurava un substanciós donatiu a aquesta societat). En posteriors edicions del disc, "All by myself" ja sortia acreditada als dos autors.

El cert és que, Eric Carmen, va aconseguir popularitzar una harmonia clàssica que, fins aleshores, només coneixien els entusiastes de la música que alguns anomenen "culta". ¡Això també té el seu mèrit!.