Jackson Browne

Un prec al públic: quedeu-vos, si us plau, no marxeu

Músic i cantautor nord-americà d’estil folk-rock, tot i que va néixer a la ciutat alemanya de Heidelberg, lloc on el seu pare, un soldat nord-americà, hi estava destinat, per raó del seu treball com a redactor del diari castrense Stars and Stripes (barres i estrelles).

L'any 1972, Jackson Browne i Glenn Frey, un dels membres fundadors de la banda de country-rock The Eagles, eren amics i veïns, tots dos vivien al mateix bloc d’apartaments situat a Los Angeles. Browne practicava amb el seu piano intentant compondre cançons, n’havia començat una i s'havia encallat en el vers: "I'm standing on a corner in Winslow, Arizona" (estic en un racó de Winslow, Arizona).

El text feia referència a una avaria que havia tingut Browne amb el seu cotxe a Winslow, quan anava a fer una actuació a Flagstaff. Frey hi va afegir: "It's a girl, my Lord, in a flatbed Ford slowing down to take a look at me" (Déu meu!, és una noia en una camioneta Ford vermella, frenant per mirar-me).

Desencallat l'embús, Jackson Browne va finalitzar la cançó. Havia compost (amb una mica d'ajuda) un dels primers èxits de The Eagles, "Take it easy" (pren-t'ho amb calma) i una de les cançons més populars d'aquesta reconeguda banda nord-americana.

Més tard, l'any 1977, amb la lletra revisada, Jackson Browne va popularitzar "Stay" (queda’t) una composició curta, de tant sols un minut i mig, que el vocalista nord-americà Maurice Williams havia escrit quan tenia 15 anys i que va publicar, l'any 1960, al capdavant del seu grup Maurice Williams & The Zodiacs.

Jackson Browne"Stay" havia passat bastant desapercebuda fins que Jackson Browne la va recuperar, aconseguint que fos coneguda internacionalment. També va llançar una versió en directe concatenada amb "The load out" (el desmuntat), un tema propi, escrit conjuntament amb el solvent baixista Bryan Garofalo, dedicat als "roadies" (els "pipes" en espanyol), el personal que s'encarrega de muntar, ajustar i desmuntar tot el material en les gires musicals dels grups.

Paradoxalment, el tema que més fama va proporcionar a Jackson Browne, "Stay", és un dels pocs del seu repertori que no és seu i la seva millor composició, "Take it easy", va subministrar l'èxit a uns altres (The Eagles).