Queen

La banda que va regnar un grapat d'anys

Grup britànic de rock creat a Londres l'any 1970 i format pel carismàtic cantant, pianista i compositor nascut a Zanzibar (llavors, protectorat britànic) i, posteriorment, criat a la Índia, Freddie Mercury (Farrokh Bulsara), el guitarrista i astrofísic Brian May, el bateria Roger Meadows Taylor i el baixista John Richard Deacon.

L’any 1973, Queen signa amb la companyia EMI, el seu primer contracte discogràfic, segell amb el qual editarien el seu primer àlbum, un treball batejat simplement amb el nom de la banda, "QUEEN". El quartet va incloure la frase "sense sintetitzadors" a la caràtula de l'àlbum, ja que, en aquella època, el grup considerava que els sintetitzadors no casaven bé amb el seu estil musical, a més, Brian May extreia espectaculars sons amb la seva "Red Special ", una guitarra que havia fabricat ell mateix.

Dos anys més tard, el 1975, publiquen el seu quart àlbum d'estudi, "A night at the opera" (una nit a l'opera) un elaborat treball del qual s’extreu el memorable single "Bohemian rhapsody" (rapsòdia bohèmia), un tema innovador, considerat, unànimement, l’obra mestra de Queen. Gairebé de forma immediata, "Bohemian rhapsody", es converteix en èxit mundial.

Composta per Freddie Mercury, "Bohemian rhapsody" presenta una original estructura: la cançó no posseeix cap tornada i consta de sis seccions completament diferents: primer, una petita introducció a capella, sense acompanyament instrumental, desprès, una suau balada al piano, a continuació, un exce.lent solo de guitarra que serveix per a construir un pont cap al segment operístic, el segueix una secció de rock progressiu i, finalment, una coda que reprèn el tempo i la tonalitat de la balada introductòria.

Les veus de la part operística semblen cantades per un cor multitudinari, però en realitat, són les veus de Freddie Mercury, Brian May i Roger Taylor doblades nombroses vegades. Una dada curiosa, motiu de controvèrsia, és la quantitat de veus utilitzades: Brian May va declarar que n’hi havien 180, Freddie Mercury va dir que eren 200, Roger Taylor, 134, i, John Deacon, diplomàticament, va assegurar que van ser "més de 50".

Amb gairebé 6 minuts de durada, el procés de gravació de "Bohemian rhapsody", va durar més de tres setmanes. Nomes per enregistrar la part d'òpera es van requerir 7 dies sencers; a més, el procés es va desenvolupar en cinc estudis diferents: Rockfield Studio 1, SARM East Studios, ScorpionHaines 2005, Wessex Sound Studios i els Roundhouse Studios.

Queen
La portada de "A night at the opera" mostra el cèlebre logotip de Queen en un fons blanc, un emblema creat per Freddie Mercury i batejat amb el nom de "Queen crest" (cresta de la Reina) que combina els signes del zodíac dels quatre membres del grup: dos lleons per Leo (representant a Deacon i Taylor), un cranc per Cancer (representant a May) i dues fades per Virgo (representant a Mercury).

Amb milions de còpies venudes a tot el món, l’any 1991, vint-i-sis anys desprès del seu llançament, "Bohemian rhapsody" va tornar a ser número 1 a les llistes britàniques, va ser després de produir-se la fatídica mort de Freddie Mercury, en una reedició editada expressament per a recaptar fons per a la lluita contra la SIDA.