Gordon Lightfoot

Un capvespre brillant

Cantautor i baladista canadenc de country/folk i pop/rock, nascut a Orillia, un municipi que forma part de la província d’Ontario. Un artista nord-americà amb una esplèndida veu i una sensibilitat i un sentit melòdic extraordinari, un cantant que, a més, porta a sobre, amb molta dignitat, cinc dècades de gires artístiques. Actualment, Gordon Lightfoot encara ofereix una mitjana de 75/80 concerts a l’any, bàsicament en territori dels Estats Units i Canadà.

El seu debut discogràfic va tenir lloc el mes de març de 1962. Es va produir amb la edició d’un senzill en el qual hi apareixia la cançó country "(Remember me) I'm the one" (recordeu-vos de mi, sóc el número u), un tema que, comercialment, va ser bastant ben rebut i que va sonar força a les emissores de ràdio canadenques.

El mes de gener de 1966, Gordon Lightfoot va llançar el seu primer àlbum en solitari, "Lightfoot!", un disc que incloïa pistes com "For lovin' me" (per estimarte), "Early morning rain" (matinada de pluja), "Steel Rail Blues" (blues del carril d’acer) o "Ribbon of darkness" (cinta de la foscor), títols que li van comportar el reconeixement internacional com a intèrpret i com a compositor.

Gordon Lightfoot
Moltes cançons de Gordon Lightfoot han format part del repertori d’afamats intèrprets de la industria musical, noms com ara, Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Bob Dylan o Barbra Streisand.

L'àlbum més reeixit de Gordon Lightfoot ha estat, sens dubte, "Sundown" (posta de sol/ocàs), el seu desè treball discogràfic.

Publicat l’any 1974, en aquest àlbum s’hi troba la cançó homònima que l'hi dona nom, un tema malenconiós que descriu una relació romàntica amb problemes, un disc que va proporcionar al músic canadenc un dels èxits més notoris de la seva carrera i que va aconseguir la posició número 1 en les llistes d'èxits pop dels Estats Units i del Canadà.