The Tornados

Música espacial produïda per cinc fenòmens meteorològics

Quintet britànic de surf-rock creat a Londres l'any 1960 i especialitzat en temes instrumentals. El grup estava integrat per George Bellamy a la guitarra, Alan Caddy, guitarra solista i violí, Heinz Burt al baix, Clem Cattini a la bateria i Roger Keith Jackson "Roger La Vern" al teclats.

The Tornados també va ser el grup d’acompanyament, en molts dels seus enregistraments i concerts en viu, de l'ídol de les adolescents angleses, Billy Fury.

L’any 1962, The Tornados va aconseguir una fita en la història de la música pop britànica: el seu va ser el primer single que va arribar al número 1 en les llistes Billboard dels Estats Units. També assoliria el primer lloc a les llistes angleses. Aquest fet va passar un parell d'anys abans de la invasió britànica, la irrupció musical iniciada l'any 1964 amb "I want to hold your hand" (vull agafar-te la mà) de The Beatles.

The Tornados va assolir aquest esdeveniment amb "Telstar", un psicodèlic i futurista tema instrumental, editat en single el 17 d’agost de 1962, que va facturar unes vendes inicials de cinc milions de còpies a tot el món. "Telstar" havia pres el nom del satèl.lit de telecomunicacions que els Estats Units havien posat en òrbita el dia 10 de juliol d’aquell mateix any, poques setmanes abans que l'esmentada composició fos escrita, o potser, que la cançó fos batejada.

The Tornados
"Telstar" incorpora un munt de rudimentaris efectes especials (o potser eren espacials), començant per l'enlairament del coet que se sent al principi i que, segons sembla, era el soroll d’una cisterna de vàter al buidar-se, invertint l’àudio. També destaca l'instrument solista: un clavioline, un primitiu sintetitzador amb un so electrònic molt característic i diversos efectes analògics de reverberació.

Es va enregistrar en els estudis domèstics del seu compositor, l'excèntric enginyer de so i productor, Joe Meek, que, experimentant amb tècniques totalment genuïnes i personals va utilitzar l'estudi de gravació com un instrument més i va ser gravada durant el breu període de descans de la temporada d'estiu de The Tornados amb Billy Fury.