Thunderclap Newman

El tro que es va convertir en estrella fugaç

Grup britànic creat a Londres l'any 1969 amb el suport de Pete Townshend, el líder de la banda The Who, personatge que, a més, també hi col.laborava habitualment tocant el baix sota el pseudònim de Bijou Drains. La formació estava composta pel cantant i bateria John "Speedy" Keen, el guitarrista Jimmy McCulloch i el teclista que donava nom a la formació, Andy "Thunderclap" Newman.

La seva trajectòria no va durar gaire, va ser un grup one-hit-wonder en tota regla, d’aquells grups que van tenir un èxit i, adéu, fins un altre, però Thunderclap Newman va tenir la gentilesa de deixar-nos com a llegat, "Something in the air" (alguna cosa en l’aire), un dels temes més aconseguits i més representatius del pop-rock de finals dels anys seixanta.

El mes de juliol de 1969, Thunderclap Newman va publicar en format single, l’esmentada "Something in the air" una notable composició escrita per "Speedy" Keen i produïda per Pete Townshend, que també hi va col.laborar tocant el baix. Es tracta d’un tema de lleus traces psicodèliques i amb una excel.lent interpretació vocal, una peça que va obtenir un gran èxit mundial. "Something in the air" està considerada un clàssic de l’època.

El mateix any del seu llançament, "Something in the air", va tenir la sort de ser una de les cançons escollides per a formar part de la banda sonora de la pel.lícula "The Magic Christian", una comèdia britànica protagonitzada per Peter Sellers i Ringo Starr que es va estrenar al nostre país amb el curiós títol de "Si vols ser milionari, no malgastis el temps treballant", una translació idiomàtica sense cap ni peus.

Thunderclap Newman
L'èxit del disc va fer que, a corre-cuita, s'hagués de formar un grup compacte per a poder fer actuacions de presentació en directe, un fet força habitual en aquell període. Per aquest motiu, el trio va incorporar a Jim Pitman-Avory, per fer-se càrrec del baix i a Jack McCulloch (germà de Jimmy) per tocar la bateria.

La carrera de Thunderclap Newman però, no podia allargar-se artificialment molt de temps. Tal com van aparèixer, van desaparèixer. Tot i això, "Something in the air", encara s’utilitza, avui dia, com a melodia d'espots comercials i en bandes sonores de pel.lícules. També està present en moltes compilacions musicals, d'aquelles que inclouen els millors temes de la dècada dels seixanta i setanta.