Steve Harley & Cockney Rebel

Un suposat enuig que feia somriure

Banda britànica pop-rock sorgida en l'època del glam-rock, el gènere artístic caracteritzat per l'estètica dels lluentons i les plomes que va sorgir a inicis dels anys setanta. Cockney Rebel fou creada l’any 1972 a Londres i estava liderada per Steve Harley (nascut Stephen Malcolm Ronald Nice), un meritori compositor que havia treballat com a periodista abans de dedicar-se a la industria musical.

A banda de Harley, vocalista i compositor del grup, la formació es completava amb Jean-Paul Crocker, a la guitarra i violí elèctric, Paul Jeffreys al baix, Stuart Elliott a la bateria i Milton Reame-James, l'encarregat dels teclats.

L’any 1973 van editar el seu primer LP, "The Human Menagerie" (el zoo humà), un excel.lent àlbum de debut. L'any següent, publiquen "The Psychomodo", un meritable treball molt més comercial que el disc anterior.

Després de la bona acollida que va obtenir "Psychomodo", Steve Harley, sorprenentment, va anunciar que Cockney Rebel es desfeia. La premsa especialitzada es feia eco del malestar dels músics de la banda que, segons manifestaven ells mateixos, se sentien ignorats. El cantant no va voler donar detalls de l’assumpte i va reunir una nova banda, mantenint al bateria, Stuart Elliott.

L’any 1975, sota el nom de Steve Harley & The Cockney Rebel publiquen "The best years of our lives" (els millors anys de la nostra vida), un disc de llarga durada que incloïa "Make me smile (come up and see me)" (fes-me somriure, vine a veure’m), un tema produït per Alan Parsons, amb Tina Charles entre les coristes i amb un solo aflamencat de guitarra acústica que, originalment, es tractava d'un preescalfament fet pel guitarrista durant els assajos i que, amb posterioritat, es va afegir a la cançó.

Es tracta d'una composició simpàtica, agradable, amb una inspirada melodia i un ritme enganxós. "Make me smile" té uns bons cors i una divertida parada entre estrofes. Va ser número 1 mundial i va vendre més d’un milió de còpies.

Steve Harley & The Cockney Rebel
En realitat, Harley havia compost "Make me smile" per queixar-se amargament de l’actitud dels seus anteriors músics. El cantant britànic considerava que l'havien deixat tirat i que mai li havien donat suport. Vés a saber.

Cal dir, però, que poques vegades un tema tan gemegós havia sonar amb tant bon rotllo.

La Performing Rights Society (una cosa semblant a la SGAE espanyola), va certificar, a finals del anys setanta, que "Make me smile" havia estat una de les cançons més reproduïdes a través de les xarxes radiofòniques del Regne Unit i que el tema havia estat versionat per més de cent artistes en set idiomes diferents.