Cecilia

Els sentiments amagats d'un marit esquerp

Sobrenom de Evangelina Sobredo, introvertida cantautora folk/pop nascuda a El Pardo, un il.lustre barri de Madrid. Cecilia va prendre el seu nom artístic del conegut tema homònim de Simon & Garfunkel. Filla d'un diplomàtic i militar gallec, va tenir una infància itinerant, la seva infantessa va transcórrer al Regne Unit, als Estats Units, a Portugal i a Jordània, motiu pel qual, ja de petita, Cecilia parlava amb la mateixa fluïdesa espanyol i anglès.

La seva carrera artística va ser curta, tot i això, en la dècada dels setanta, va aconseguir una gran popularitat. Inicialment, Cecilia va formar part del grup Expresión, un trio d’arrels folk amb el qual va enregistrar un single amb dues cançons cantades en anglès: "Have you ever had a blue day?" (alguna vegada has tingut un dia blau) i "Try catch the sun" (tracta d'agafar el sol).

L’any 1971, Cecilia va signar contracte amb la multinacional americana CBS, discogràfica que li va produir el seu primer single en solitari, un disc que incloïa dues composicions seves, "Mañana" i "Reuníos", aquesta última, una mena de súplica als quatre Beatles perquè reconsideressin la decisió de separar-se. El disc va passar força desapercebut.

L'any següent, va publicar el seu primer LP, un àlbum compost tot ell per temes propis i amb una portada agressiva: la cantant vestida amb texans i amb un enorme guant de boxa a la seva mà dreta, un disc que incloïa "Dama, Dama" o "Nada de nada", títols que van proporcionar a Cecilia els seus primers èxits.

La cançó més popular de Cecilia, si ens atenem al número de vendes, va ser, sens dubte, “Un ramito de violetas”, una tendra balada editada l’any 1974 en format single. Es tracta d’una cançó escrita per la pròpia Cecilia plena de poesia i sensibilitat.

Els versos de “Un ramito de violetas” expliquen la història d'una dona casada, "feliç en el seu matrimoni", tot i que “el seu marit era el mateix dimoni”, que rep unes poètiques cartes d'un admirador secret que, per arrodonir-ho, cada 9 de novembre li envia, sense targeta, un ram de violetes. El relat té un sorprenent desenllaç: és el seu marit qui escriu les poesies i qui envia les flors. Una tendra història d'amor que parla d'infidelitats sospirades i d’afectes dissimulats.

Un ramito de violetas
Malauradament, Cecilia va deixar aquesta vida terrenal als 27 anys, víctima d'un fatídic accident de cotxe quan es trobava al cim de la seva popularitat. El lamentable succés va tenir lloc el 2 d'agost de 1976, al voltant de les sis de la matinada, quan tornava d'un concert que havia fet a Vigo aquella mateixa nit.

El cotxe en què viatjava, un Seat 124, a l'alçada del nucli urbà de Colinas de Trasmonte, un petit municipi de la província de Zamora, va topar violentament contra la part posterior d'una carreta tirada per bous i guiada per un matrimoni de pagesos, veïns de la localitat, que circulava sense llums en un tram de carretera que discorria per una via urbana sense enllumenat públic.