Chris Andrews

L’individu antiquat que va aconseguir triomfar

Versàtil cantant i compositor britànic de música pop. Christopher "Chris" Frederick Andrews, és un artista que va néixer a Romgord, un municipi anglès situat a l’est de Londres que forma part del comtat d'Essex. Als cinc anys, Chris va començar a tocar el piano; quan va complir els dotze, va aprendre a tocar la guitarra.

Chris Andrews va escriure la majoria d'èxits (a excepció de "Puppet on a string" (marionetes a la corda)) de la cèlebre cantat britànica Sandie Shaw, l'artista londinenca que s'havia fet popular en actuar descalça. Entre aquests títols, "Long live love" (viva l’amor), "Girl don’t come" (la noia no vindrà), "Message understood" (missatge entès) i "Tomorrow" (demà). També va composar la majoria de temes del cantant i actor britànic, Adam Faith, autèntic ídol de les adolescents angleses de l’època.

Chris Andrews es va foguejar artísticament actuant en els nombrosos clubs musicals d’Hamburg, entre ells, el cèlebre Star Club, just en el mateix període, entre els anys 1961 i 1962, en que també hi actuaven, regularment, The Beatles, perfeccionant les seves habilitats musicals. L’any 1963, amb la banda de la qual era el vocalista, un grup anomenat Chris Ravel and The ravers, Chris Andrews va enregistrar el seu primer disc.

Tot i que ja havia arribat assolir cert renom en la indústria musical com a compositor, el mes de setembre de 1965, Chris Andrews es convertiria en cantant d'èxit amb la composició pròpia "Yesterday man" (l'home del passat), una cançó optimista que Sandie Shaw va tenir l’oportunitat de gravar i que no es va poder materialitzar en rebutjar la oferta. Un tema inclòs en el primer treball discogràfic de Chris Andrews com a cantant solista que va conquerir les llistes britàniques i les llistes de la majoria de països del continent europeu.

Yesterday man
Llançada en format single, el disc va vendre mig milió de còpies al Regne Unit i un milió i mig a Alemanya. A data d’avui, "Yesterday man" a despatxat més de deu milions de còpies a tot el món. Si suméssim les centenars de recopilacions que inclouen aquest tema, la xifra podria arribar fins als cent milions.

Chris Andrews podria haver estat una gran estrella si realment hagués volgut, però sempre va preferir escriure cançons per a altres artistes abans que dedicar-se plenament a la interpretació. Per aquest motiu, sovint ha estat titllat de ser un compositor de primera i un intèrpret de segona, qualificatiu que mai ha refutat, atès que sempre s’ha sentit còmode amb la seva elecció.