Grand Funk

La genuïna banda nord-americana de rock

Power-trio nord-americà marcat per la fusió de rock dur amb funk i blues. Inicialment, el nom complert de la banda era Grand Funk Railroad. Creada l’any 1968 a Flint, un municipi de l’estat de Michigan, la seva formació estava integrada per Mark Farner (cantant i guitarra), Don Brewer (cantant i bateria) i Mel Schacher (al baix).

Grand Funk va ser una de les primeres bandes de rock dur dels Estats Units que va aconseguir un seguiment massiu per part dels seus entregats fans, uns seguidors que vibraven amb les impetuoses actuacions en viu i amb les enèrgiques composicions rockeres, amb base de blues, que els tres membres del grup oferien a cada concert.

Diuen els entesos que era la banda més sorollosa de totes. Alguna vegada, en els seus inicis, se'ls havia qualificat de no ser gaire virtuosos; potser per això, va ser una banda de rock poc recolzada i bastant ignorada per part de la crítica especialitzada de l’època.

L'any 1969, Grand Funk va aconseguir rubricar un contracte discogràfic amb Capitol Records. Amb l’empara d’aquest acreditat segell, el grup publica el seu primer àlbum, el meritori, "One time" (un cop). Un disc de debut que, tot i difondre's parcament a través de les emissores de ràdio i rebre unes crítiques no gaire favorables, va vendre un volum notable de còpies, i a més, va aconseguir treure el cap (lloc 27) en les llistes d’èxits nord-americanes.

Per al seu sisè àlbum d'estudi, un disc anomenat, "Phoenix" i publicat l’any 1972, la banda va incorporar un quart component, el teclista Craig Frost, un element que va ampliar, musicalment, la clàssica formació instrumental del grup, conformada, fins llavors, per guitarra, baix i bateria. Craig no se sumaria al grup com a membre oficial fins al següent disc.

Grand Funk
L'any 1973, la banda va escurçar el seu nom a Grand Funk. Sota l'empara d'aquesta denominació, van editar el seu disc més popular i aclamat, "We're an American Band" (som una banda americana), un treball extremadament brillant i de gran qualitat que conté vuit sòlids temes hard rock amb unes interpretacions plenes de sentiment i una vibrant interacció instrumental.

Un disc que, gràcies al tema homònim que obre l'àlbum, “We're an American Band”, una composició escrita pel bateria de la banda, Don Brewer, que també hi posa la veu, va portar a Grand Funk a assolir el segon lloc en les llistes d’èxits de LP’s i a conquerir la primera posició en l'apartat de singles.