Martha and the Vandellas

Les noies que impulsaven els balls al mig del carrer

Trio vocal nord-americà creat l’any 1963 a Detroit, la ciutat bressol de la indústria automobilística nord-americana. El grup estava liderat per Martha Reeves i es completava amb Annette Beard i Rosalyn Ashford, van ser un dels principals conjunts femenins del segell discogràfic Motown i van obtenir fama mundial gràcies a la interpretació de ballables temes pop/soul.

Tot i que Holland/Dozier/Holland, el genial tercet de compositors de la Motown, van ser els principals subministrador de hits de Martha and The Vandellas, va ser amb una enganxosa cançó escrita per Marvin Gaye, William "Mickey" Stevenson i Ivy Hunter titulat "Dancing in the street" (ballant al carrer), un tema publicat en format single el mes de juliol de 1964, quan la Martha i companyia va assolir el cim de la seva popularitat.

Martha Reeves és una excel.lent cantant que, en aquell temps, gaudia d’un to de veu bastant aspre, una mica dur, per la qual cosa, rarament era eficaç interpretant balades. Ara bé, traslladada aquesta veu a temes moguts, com ara, "Dancing in the street", una composició molt rítmica i amb empenta, la seva tonalitat era cent per cent apropiada.

"Dancing in the street" molt aviat es convertiria en un clàssic internacional. Amb posterioritat, seria adaptada amb bastant d’encert, per The Kinks, The Carpenters, The Who, The Walker Brothers, Grateful Dead, Van Halen, The Mamas and The Papas o el curiós duo format per Mick Jagger i David Bowie amb finalitats benèfiques, entre d'altres.

Dancing in the street
En l’aspecte musical, "Dancing in the street" també ha esdevingut un dels himnes urbans més perpetuats de tots els temps als Estats Units. Es tracta d’una inconfusible oda a les ganes de passar-s’ho bé escoltant música, cantant o ballant en qualsevol lloc i en qualsevol moment, però, sobretot, en l’època estiuenca, quan el bon temps acompanya i qualsevol persona pot gaudir, sol o en companyia, d'una agradable vetllada al carrer.

La cançó arrenca amb un redoble de bateria que dóna pas a la secció de vent. Després d'uns quants compassos, entra la veu potent de Martha Reeves recolzada per un ritme de percussió molt metàl.lic. Mentrestant, les "Vandellas", reforcen la veu principal corejant la frase: "Dancing in the street".