Simon and Garfunkel

Transposició de l'estat de calma i assossec

Amb la magistral conjunció de les seves veus, Simon and Garfunkel van formar una de les parelles nord-americanes de folk-rock més importants i més popular dels anys seixanta. Eren, Paul Frederic Simon, nascut a Newark, New Jersey i Arthur Ira Garfunkel, nascut a Forest Hills, Nova York, dos companys de classe de l'institut Forest Hills de Nova York que estan considerats una de les millors simbiosis artístico-musical d'aquell període.

De molt joves, Paul i Arthur van començar a contemplar, seriosament, la idea de dedicar-se a la música. Amb aquest objectiu, van escriure cançons junts, van enregistrar cintes magnetofòniques i, finalment, van recórrer les cases discogràfiques de Manhattan amb les maquetes gravades.

Els primers resultats positius daten de l’any 1957, quan van aconseguir enregistrar el seu primer single, un disc titulat "Hey schoolgirl" (hey col.legiala), un tema propi totalment influït per l'estil dels Everly Brothers, el duo més popular en aquell moment als Estats Units. Per a aquest primer treball discogràfic, la parella va escollir un nom artístic realment ocurrent: Tom & Jerry.

Més tard, el mes de març de 1964, Simon and Garfunkel enregistren per primera vegada "The sound of silence" (el so del silenci), un tema escrit per Paul Simon després de l'assassinat de John F. Kennedy. Interpretada a dues veus i acompanyada exclusivament per la guitarra acústica de Simon, la cançó va ser inclosa en el primer elapè de Simon and Garfunkel, "Wednesday morning, 3 AM." (dimecres, 3 del matí), un àlbum que no va gaudir de gaire èxit, un fet que propiciaria la momentània separació de la parella.

Posteriorment, el productor musical Tom Wilson va agafar "The sound of silence" i li va acomodar un fons instrumental menys folk: li va afegir un baix, una guitarra elèctrica i una marcada bateria. Reeditada, novament, en format single l'any 1965, amb el títol en plural: "Sounds of silence" i en una versió més vigorosa, la cançó va escalar al cim de les llistes d’èxits de mig planeta, convertint-se en tot un clàssic. "Sounds of silence" va vendre més de cinc milions de còpies a tot el món.

Sounds of silence
Actualment, un exemplar original de l’àlbum "Sounds of silence" està conservat a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, arxivat per a la posteritat per la seva rellevància "cultural, històrica i estètica".

La cançó s'inicia amb un dels puntejos acústics més famosos de la història de la música pop, i és que, realment, és impressionant com tres o quatre notes poden arribar a crear una atmosfera musical tant precisa. Poc desprès, Simon i Garfunkel començen a entonar cinc paraules màgiques que han fet història: "Hello darkness, my old friend ...".

Hola foscor, vella amiga,
he vingut a parlar amb tu una altra vegada,...