Toti Soler

El distingit guitarrista aliat dels poetes

Jordi "Toti" Soler i Galí és un sensible guitarrista, intèrpret i compositor català de reconegut prestigi; un músic que abasta diversos estils musicals: clàssic, folk, blues, jazz o flamenc. Toti va néixer a Vilassar de Dalt, municipi barceloní situat a la comarca del Maresme.

L’any 1965, Toti Soler va iniciar els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Música de Barcelona, estudis que, més tard, va ampliar al Spanish Guitar Centre de Londres. Els seus primers èxits es remunten a l’any 1967, època en que va formar part, en qualitat de guitarra solista, del grup folk-pop, Pic-nic. Posteriorment, amb el teclista Jordi Sabatés, va crear el grup Om, un conjunt de música progressiva que, posteriorment, derivaria cap al jazz-fusió, tot i que, originàriament, era una formació creada per acompanyar artistes, com ara, Maria del Mar Bonet, Pi de la Serra o Pau Riba.

La discografia de Toti Soler és àmplia i abasta una obra força diversa. L'any 1972, Toti Soler, que en aquell temps encara signava amb el seu veritable nom, Jordi Soler, va publicar el seu primer àlbum en solitari, "Liebeslied", un sensible i poètic disc compost per cançons d’amor i amb la veu i la guitarra com a únic suport instrumental; un treball que, amb el temps, ha esdevingut un clàssic de la cançó d'autor en català.

La gènesi de "Liebeslied" és del tot curiosa, ja que es tracta de cançons musicades per Toti Soler entre els anys 1967 i 1969. L'artífex de l'enregistrament va ser el seu pare, que portava molt de temps insistint que aquelles cançons no es podien perdre. Finalment, el guitarrista va cedir a les pressions del seu progenitor i va decidir gravar-les. El disc es va enregistrar d’una sola tirada amb un magnetòfon Revox propietat del pare de Toti Soler, metge de professió i músic de vocació que, al seu torn, va exercir de tècnic de gravació.

Toti Soler
"Liebeslied" es va gravar la tarda-nit del 27 d'abril de 1972 al local d'assaig de Ars Musicae, un conjunt vocal i instrumental barceloní dedicat a la interpretació de música del Renaixement i del primer Barroc. L'àlbum es va editar tal qual, sense mesclar, per això, quan s’escolta el disc, la guitarra sona per un altaveu i la veu se sent per l’altre.

A "Liebeslied", Toti Soler musica textos de diversos poetes catalans, entre ells, set poemes de Joan Vergès, en els quals destaca "Em dius que el nostre amor", una sensible composició amb una emotiva lletra que immortalitza el dolor produït pel trencament d’una relació afectiva. El disc es tanca amb una versió de "Suzanne" de Leonard Cohen.