Thin Lizzy

Compte amb les celebracions festejades amb gerres de whisky

Banda irlandesa de rock dur fundada l'any 1969 a Dublín, la capital de la República d'Irlanda. Un trio creat pel baixista i cantant mulat Phil Lynott, juntament amb el bateria Brian Downey, dos col.legues que portaven tocant junts des de l'època escolar, als quals s'hi afegiria, més tard, el guitarrista Eric Bell.

El seu primer single, un treball enregistrat amb pocs mitjans i publicat el mes de juliol de 1970, contenia "The farmer" (el granger), un tema escrit per Phil Lynott, el principal compositor de la banda. El disc, però, no va tenir gaire acollida comercial; sembla ser que només va despatxar unes tres-centes còpies.

Tot i que a Dublín, gràcies als seus directes, Thin Lizzy gaudia de bastants seguidors, els seus components tenien clar que la formació tenia poca sortida en aquell país, donat que la seva indústria musical tenia poc impuls. Els músics irlandesos que havien aconseguit triomfar, ho havien fet assentant-se al Regne Unit. Per aquest motiu, quan la discogràfica Decca els hi va fer una oferta, els Thin Lizzy no van dubtar a establir-se a la veïna Anglaterra lloc on, l'any 1971, van editar el seu primer àlbum, l'homònim, "Thin Lizzy".

L'any següent, la banda recorre Europa. En terres angleses, són els teloners de la glamurosa banda britànica, Slade. En aquell període publiquen el seu primer gran èxit, una adaptació rockera del tema tradicional del folklore irlandès, "Whiskey in the jar" (whisky a la gerra). Es tracta d'una d'aquelles cançons britàniques que s'entonen a les celebracions familiars amb el reforç de diverses gerres de cervesa a l'estómac o amb el regust dels efluvis espirituosos d'algun dels seus acreditats destil.lats. Entonada per Phil Lynott amb un acusat toc dramàtic, "Whiskey in the jar", es va mantenir forces setmanes al cim de les llistes d'èxits d'Irlanda i del Regne Unit.

Thin Lizzy
"Whiskey in the jar" relata en primera persona la història d'un malfactor que un bon dia, se li va acudir assaltar a un capità de l'exercit que es deia Farrell, robant-li tots els diners que portava a sobre. Tot seguit, el bandit es va dirigir a casa de la seva amant, una tal Molly. Allà, el trairia la seva estimada, doncs, havent-se estirat, mig borratxo, al llit per a descansar, al cap d'una estona, va aparèixer de sobte a l'habitació l'esmentat capità Farrell.

Sobresaltat, el bandoler es va aixecar de cop, disparant alhora les seves pistoles i ferint de mort al capità. Al final, el cronista, ens fa saber que, en aquell precís instant, el delinqüent es trobava tancat a la presó, encadenat amb un grilló a una monumental bola de ferro.