Dúo Dinámico

Més de setanta anys deu tenir ara aquella noieta

Cèlebre duo musical d’estil pop-rock suau, molt popular en la dècada dels seixanta, sobretot, a Espanya i a Amèrica del Sud. Una parella artística formada pels músics barcelonins Manuel de la Calva i Ramón Arcusa. A inicis dels anys seixanta, van ser els primers ídols musicals autòctons de la joventut espanyola i els precursors del fenomen "fan".

El Dúo Dinámico ha compost més de 800 cançons, ha enregistrat prop de quaranta Ep's, més d'una dotzena de singles i a venut milions de discos. Cal destacar també, la seva brillant tasca com a productors discogràfics, així com la seva participació, en qualitat d'actors protagonistes, en un bon nombre de pel.lícules juvenils.

La seva ascensió, pel que fa a popularitat, va ser espectacular, els seus èxits discogràfics, gràcies a la ràdio, van abastar tota una dècada, interpretant reeixides composicions pròpies com ara "Quince años tiene mi amor" (1960), "Quisiera ser" (1961), "Mari Carmen" (1961), "Perdóname" (1962), "Bailando el twist" (1962), "Sómos jóvenes" (1962), "Amor de verano" (1963) o "Esos ojitos negros" (1965).

El Dúo Dinámico va néixer a Barcelona el dia dels innocents de l'any 1958. La seva primera actuació en públic la van fer en un popular programa radiofònic de Ràdio Barcelona que s'emetia en directe els diumenges al matí i que es deia "La Comarca nos visita". En aquell temps, s'anunciaven amb el nom de The Dynamic Boys, però, el presentador del programa, Enrique Fernández, els va dir que ell no sabia anglès i els va presentar com a "Dúo Dinámico". Els dos músics novells van acceptar el canvi i amb aquest nom van quedar batejats per sempre més. Aquell dia, a més, Manolo i Ramon van signar els seus primers autògrafs.

Convertits en fenomen social, l’any 1960, la composició pròpia "Quince años tiene mi amor" fa estralls i es converteix en un èxit monumental i, potser, en la cançó més coneguda del duo. Aquell any, totes les jovenetes del país tenien la fotografia o un pòster del Dúo Dinámico a la seva habitació. La fama del duo assoleix tals cotes de popularitat que, l’any 1962, neix la revista "Confidencias del Dinámico" (Editorial Bruguera) una publicació que edita cent mil exemplars cada setmana i divulga historietes, lletres de cançons, fotos, notícies,... tot dedicat exclusivament al Dúo Dinámico.

Duo Dinamico
L’any 1972, la parella es retira temporalment per a produir altres artistes, personatges tant dispars com Miguel Gallardo, José Vélez o Los Chunguitos; també per a escriure cançons per a altres intèrprets, figures de la talla de Camilo Sesto, Nino Bravo o, Julio Iglesias, amb el qual col.laboren, des dels seus primers triomfs internacionals, fins avui dia.

L'any 1986, el Dúo Dinámico torna als estudis de gravació per enregistrar nous temes, fet que els empeny a tornar a pujar als escenaris. En l’actualitat, Manuel de la Calva i Ramón Arcusa estan embarcats en els concerts de celebració dels seus 50 anys de carrera artística (porten ja sis anys celebrant aquesta fita), segons ells, fins que el cos i la gent aguanti. ¡Felicitats DD!.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

No suena la cancion.

Discos no sol.licitats ha dit...

Arreglado, gracias por avisar. Se trataba de un problema con la letra "eñe".

Anònim ha dit...

De nada, me encanta tu blog. Sigue adelante.