Los Indios Tabajaras

Els guitarristes de la tribu indígena

Duet instrumental de guitarra clàssica (espanyola) format per dos germans indígenes del Brasil que, en idioma tupí, es deien, Muçaperê i Erundi, dos membres de la tribu Tabajara, una comunitat aborigen bastant apartada de la civilització als anys trenta i quaranta del segle passat i establerta a la selva profunda de l'estat de Ceará, al nord-est del Brasil. Sembla ser que eren el tercer i quart dels trenta fills que va tenir un dels cacics Tabajara, un curiós personatge anomenat Mitanga.

Anys més tard, per raons comercials, Muçaperê i Erundi es van canviar el nom, transformant-se en Antenor Moreyra Lima i Natalicio Lima, això sí, sempre sota l’epítet de Los Indios Tabajaras. Al mateix temps, musicalment, Antenor es va especialitzar en l'acompanyament rítmic mentre Natalicio es feia càrrec de la part solista. Autodidactes, els dos músics van saber treure una particular sonoritat a les seves guitarres.

Artísticament, el seu punt inicial va ser Rio de Janeiro. En aquesta ciutat es van guanyar ràpidament l’afecte del públic, interpretant amb la seva guitarra i a la seva manera, cançons típiques de la seva tribu indígena. A mitjans dels anys quaranta, un empresari teatral els va contractar per a fer una gira per Amèrica del Sud, una gira que va durar sis anys. Posteriorment, els dos germans es van establir a Mèxic, lloc on van romandre una llarga temporada.

El primer gran èxit de Los Indios Tabajaras, va ser "Maria Elena", una romàntica cançó composta l’any 1932 en format de vals per Lorenzo Barcelata i escrita en honor a l'esposa del que en aquells temps era el president de Mèxic, Emilio Portes Gil.

Los Indios Tabarajas
Inclosa en un àlbum de llarga durada dedicat específicament a la música llatinoamericana, el disc de Los Indios Tabajaras es va publicar l'any 1958 i va vendre més de cinc mil còpies. "Maria Elena" presenta un estil musical propi dels dos germans indis, un estil que, posteriorment, seria copiat i executat pels millors guitarristes de tot el món.

No obstant això, el reconeixement universal de Los Indios Tabajaras no arribaria fins l'any 1962, seria amb l'edició als Estats Units d'una nova versió de "Maria Elena", la mateixa peça que el duo havia publicat amb força èxit quatre anys abans, però, ara, distribuïda a tot el món. El disc va superar el milió de còpies venudes.