De nom real Paul Francis Gadd, Gary Gliter és un cantant de rock anglès oriünd de Banbury, un municipi britànic situat al comtat d'Oxfordshire. Ha estat un dels màxims exponents de la vessant "glam-rock", l'estil descarat, provocador i teatral sorgit al Regne Unit a inicis del anys setanta i caracteritzat per donar tanta importància a la música com a l'estètica.
Quan va assolir la fama a la Gran Bretanya, Gary Glitter no era un principiant en el món de la música, ja que, prèviament, havia formar part del grup Paul Russell and The Rebels i, més tard, ho havia intentat en solitari amb els sobrenoms de Paul Raven & The Vibraphones i Paul Monday.
Cap d'aquests projectes, però, va aconseguir treure'l de l'anonimat, fins al moment que, rebatejant-se amb el nom de Gary Glitter es va adherir a la glamurosa moda del maquillatge. Enfundat en vestits platejats i amb lluentons, amb un pentinat impossible i calçat amb botes amb plataforma, a inicis dels anys setanta, va editar un reguitzell de singles d'enorme ressonància comercial que van copar les llistes d'èxits, convertint-se en una de les estrelles glam més reconegudes de la història.
La cançó que va catapultar la seva carrera va ser "Rock and roll (part 1 and 2)", una improvisació de 15 minuts de durada amb un ritme molt comercial i un so inèdit fins aquell moment, una composició coescrita pel propi Glitter, juntament amb el compositor i arranjador musical Mike Leander. Per raons comercials, el tema es va dividir en dues parts de tres minuts cadascuna d'elles, publicant-se el mes de març de 1972 en format single com a cara "A" i cara "B".
La primera part, un tribut al rock dels anys 50, conté una lletra que repassa la història del gènere. La segona part, la més reeixida, enregistrada en format instrumental, esta farcida de persistents "hey!", motiu pel qual es coneguda amb el sobrenom de "The Hey song".
Es tracta d'un tema elaborat amb una fórmula simple i efectiva: un ritme bàsic de bateria, uns riffs de guitarra elementals i unes lletres en el límit de la banalitat. "Rock and roll (part 2)", va assolir els primers llocs de les llistes d'èxits de molts països, convertint-se en un himne rocker, sobretot entre la població britànica mentre, als Estats Units, durant dècades, ha format part de l'animació ambiental de molts esdeveniments esportius.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada