Quartet nord-americà de rock format l'any 1962 a Glendora, un municipi situat a l'estat de Califòrnia. Els seus membres originals van ser, Ron Wilson (a la bateria), Jim Fuller (guitarra solista), Bob Berryhill (guitarra rítmica) i Pat Connolly (al baix). Una banda que s'enquadra en un gènere musical que no existeix més enllà de l'assolellada Califòrnia: el surf-rock.
El mes de desembre de 1962, els components de The Surfaris estaven acabant de polir la composició pròpia "Surfer Joe" amb la intenció de incloure-la com a tema principal del seu primer single. Es tracta d'un bon tema però, l'èxit els va venir d'on menys s'ho esperaven, doncs, tothom sap que els singles tenen dues cares i per aquest motiu, els productors del disc els van demanar un altre cançó per incloure-la a la cara posterior del vinil.
Enllestida "Surfer Joe", els Surfaris van treballar una introducció instrumental que utilitzaven per escalfar els seus assajos, un exercici inspirat en el tema "Bongo rock" del percussionista nord-americà Preston Epps. El resultat va ser "Wipe out", una accelerada melodia instrumental amb la bateria i la guitarra com a protagonistes que va enlluernar a la companyia discogràfica.
Publicada a inicis de 1963, "Wipe out", un terme que en l'argot surfer, fa referència a les rebolcades, a les aparatoses caigudes produïdes des d'una taula de surf, es va convertir en una de les cançons instrumentals més emblemàtiques de l'època, una cançó que va assolir el segon lloc de les llistes Billboard dels Estats Units, que va estar quatre mesos en el seu Top Ten i que va vendre més d'un milió de còpies.
"Wipe out" comença amb un cruixit que imita el trencament d'una taula de surf; el segueix un riure maníac i l'única frase de la cançó: "wipe out", una locució pronunciada pel mànager del grup, Dale Smallin. Cal destacar també que, a banda del seu intens ritme i de l'enganxós riff de guitarra de Jim Fuller, també es llueix Ron Wilson, gràcies als seus enèrgics "solos" de bateria.
I un últim detall: tant la versió original de The Surfaris com diverses adaptacions d'altres intèrprets, "Wipe out" ha estat inclosa en la banda sonora de més de vint pel.lícules, entre elles, "Dirty Dancing" i "Toy Story 2". També ha estat utilitzada en un munt d'anuncis i en sèries de televisió, com ara, Els Simpsons.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada