The Cats

Una banda formada inicialment per quatre gats

Destacat quintet pop/rock neerlandès creat l'any 1964 al municipi portuari de Volendam, una formació activa, amb alguna petita interrupció, fins l'any 1985. Van ser els màxims exponents del subgènere de la música pop holandesa batejada als Països Baixos amb el nom de "Palingsound".

The Cats va iniciar la seva carrera artística amb la fusió de dos duos musicals holandesos: Cees Veerman i Arnold Mühren i Piet Veerman i Jaap Schilder. Dos duets que, una vegada units, es van convertir en The Mystic Four, amb Cees Veerman, fent-se càrrec de la veu principal i a la guitarra, Piet Veerman, compartint la veu cantant i, a més, guitarra i percussió, Jaap Schilder, tercer guitarrista i al piano i Arnold Mühren al baix.

L'any 1965, els The Mystic Four es transformen en The Blue Cats, un nom que feia referència a la tonalitat de la vestimenta artística del grup i al sobrenom que li havien penjat a Cees Veerman: "Poes" (gat en neerlandès). L'any 1966, els esmentats Gats Blaus eliminen el terme "Blue" del seu nom i recluten al bateria Theo Klouwer.

Molt populars al seu país d'origen. Dins el primer trimestre de 1970, The Cats inicia una gira internacional que els porta a actuar a diversos països sud-americans, recalant a Surinam i a diverses illes caribenyes de les que formen part les antigues Antilles Neerlandeses. El 4 d'abril de 1970 actuen a Guyana i a principis de 1971, inicien una gira per Indonèsia.

The Cats
Des de l'any 1967, The Cats va publicar un elapé i un EP o single, cada any. Es calcula que el grup ha despatxat més de tretze milions de discos. El seu disc més venut ha estat, "One way wind" (la direcció del vent) un vinil publicat el mes de juliol de 1971 que va assolir el tercer lloc de les llistes d'èxits dels Països Baixos i que va ser top ten a diversos països centreeuropeus, com ara, Bèlgica, Suïssa i Alemanya, país, aquest últim, on "One way wind" va obtenir la qualificació de "disc d'or", al sobrepassar el milió d’exemplars venuts.

Es tracta d'un agradable composició cantada en anglès i escrita pel baixista Arnold Muhren. Un tema que ha estat versionat per més de cent-cinquanta artistes de variats estils.