Graham Nash

Una sentència molt poc equitativa

Músic britànic nascut a Blackpool, una de les destinacions turístiques més destacades del Regne Unit. Es tracta d'un guitarrista i cantautor conegut principalment per haver format part de l'excel.lent banda anglesa d'estil pop/rock The Hollies i, més tard, del supergrup nord-americà d'arrels folk, Crosby, Stills and Nash.

Desprès de publicar el seu primer treball en solitari, l'excel.lent àlbum "Songs for beginners" (cançons per a principiants), el mes de gener de 1974 Graham Nash edita "Wild tales" (contes/relats salvatges). En el tercer tall d'aquest disc s'hi troba "Prison song" (la cançó de la presó), un tema seu escrit amb to crític per a divulgar l'abusiu càstig que va patir el poeta, escriptor i activista polític John Sinclair per part de la justícia nord-americana: deu anys de presó per possessió de marihuana en intentar vendre dos porros a un agent de narcòtics encobert.

"Prison song" s'emmarca dins les cançons de temàtica política i reivindicativa de Graham Nash. En aquesta composició, el cantant anglès es mostra incapaç de comprendre com és possible que la justícia de l'estat de Texas, hagués donat empara a l'aberrant sentència de Sinclair, un delicte de tràfic de drogues en petita escala castigat amb una pena superior a la dictada a moltes condemnes per assassinat.

Aquesta sanció, desproporcionalment injusta, ja havia estat denunciada als Estats Units per nombroses persones, també per un munt de col.lectius, tant de l'àmbit sociopolític, com de l'entorn artístic. Una reprovació expressada a través de sorollosos moviments de protesta liderats, la majoria d'ells, per prominents figures de la contracultura dels anys seixanta.

Graham Nash
Dos anys abans de l'edició del "Prison song" de Graham Nash, concretament, el 10 de desembre de 1971, John Lennon havia participat, juntament amb Yoko Ono i altres reconeguts artistes de l'època, com ara, Stevie Wonder o Bob Seger, en un multitudinari concert celebrat a l'estadi Crisler Arena del municipi nord-americà de Ann Arbor. Un esdeveniment musical projectat sota el lema "John Sinclair Freedom Rally" i programat amb l'objectiu d'exigir la llibertat de Sinclair després de dos anys a la garjola.

El concert va ser tot un èxit. Tres dies després d'haver-se celebrat, John Sinclair sortia de la presó en llibertat condicional sota fiança.