R.B. Greaves

Qui no es consola és perquè no vol

Nebot de Sam Cooke, Ronald Bertram Aloysius Greaves III va ser un cantant nord-americà de música soul nascut en una base militar de la força aèria britànica emplaçada a Georgetown, la capital de la que en aquell temps era la Guaiana britànica.

Als dinou anys, Greaves es trasllada a viure a Londres, en aquell període, ja començava a assolir una destacada carrera artística, tant a la regió del Carib com en el Regne Unit. En terres britàniques, juntament amb The TNT, el seu grup d'acompanyament, el vocalista actuava sota el nom de Sonny Childe. Amb aquest sobrenom, en tres anys, del 1965 al 1967, va editar cinc singles.

El disc debut amb el seu veritable nom, es va produir amb "Take a letter Maria" (envia una carta Maria), un single publicat el mes de setembre de 1969 que va assolir repercussió internacional i que va representar l'èxit més destacat de la seva carrera. Número dos a les llistes Billboard Hot 100 dels Estats Units, el vinil va despatxar dos milions i mig de còpies, obtenint la certificació de disc d'or, el preuat guardó que atorga la Recording Industry Association of America (RIIA).

Es tracta d'un agradable tema, una cançó que, entre d'altres particularitats, incorpora una secció de trompetes d'estil mariachi. Tant aquest fet, com el nom femení que esmenta el títol, Maria, evoquen aires llatins, el que imprimeix unes característiques molt peculiars a la composició. A més, la lletra de la cançó, sembla extreta del guió d'una telenovel·la sud-americana.

R.B. Greaves
"Take a letter Maria" narra la història d'un individu que després de treballar, es presenta a casa seva a les deu de la nit i enxampa a la seva dona en braços d'un altre home. Segons el relat, el marit manté la calma, carrega una mica de roba en una maleta i se'n va de casa amb el propòsit de no tornar-hi mai més.

Tot seguit, truca a la seva secretària, que es diu Maria, i l'hi dicta una carta dirigida a la seva esposa demanant la separació, també diu a l'escrivent que envií una còpia al seu advocat. L'última estrofa de la cançó informa que, donat que l'infortunat marit, motivat per les circumstàncies, aquell dia té la nit lliure, convida a la seva secretaria a sopar, amb la lloable intenció "d'iniciar una nova vida".