Dúo Rúbam

Un duo amb garantia bancària

Duet català creat a Barcelona l'any 1960. Una formació juvenil d'estil pop/rock integrada per José Luis Izquierdo García de León i per Enric Ferrer Bartomeu. Dos treballadors de la seu central del Banco Rural y Mediterráneo, una entitat financera de l'època situada al xamfrà del Passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes. A l'hora de posar nom a la formació, els dos intèrprets ho tenen clar, les inicials del nom del banc: Ru (Rural), Ba (Banc) i M (Mediterráneo).

El seu local d'assaig es situa en un pis de la Via Laietana de Barcelona. En una de les seves habitacions, un habitacle de reduïdes dimensions, la parella assaja cada tarda, tot i que, en alguna ocasió, pugen a practicar a la cosmopolita terrassa que corona l'edifici de l'entitat bancària on els dos treballen: l'antiga Terrassa Martini.

L'any 1960, després de guanyar, en la seva primera actuació pública, un concurs organitzat pel Club Hispamer, una associació creada pels empleats del Banco Central Hispano Americano, el duo comença a fer-se un nom. Poc desprès, fa el salt a les Sales de ball. Tot seguit, signen contracte amb el segell discogràfic SAEF i comencen a publicar discos. Uns mesos més tard, desprès de guanyar el concurs "Fiesta en la noche", un esdeveniment organitzat per Ràdio Nacional de España, les cançons del Dúo Rúbam es comencen a sentir a nivell estatal a través de les emissores de ràdio.

L'any 1961, el diari barceloní El Correo Catalán publica la relació dels 10 artistes o grups de música moderna més populars entre els seus lectors. Amb 2.486 vots el Dúo Rúbam aconsegueix el segon lloc, només són superats pel Dúo Dinámico que, amb 2.810, obté la primera posició.

Dúo Rúbam
L'any 1963, el duo canvia de discogràfica i fitxa per Belter. El primer EP produït per aquesta companyia barcelonina inclou tres versions i un tema propi. Uns mesos més tard, treuen nou disc, un vinil encapçalat per "Todos los chicos y chicas", una correcta versió de "Tous les garçons et les filles", el gran èxit de la cantant francesa Francoise Hardy i un dels títols més reeixits d'aquell any. Podeu escoltar la cançó dels Rúbam al reproductor del bloc.

Amb divuit discos al mercat i desprès d'haver actuat a quasi tot el territori nacional, a Andorra i al sud de França, l'any 1964, el Dúo Rúbam, un dels duos més populars de la seva època (amb permís del Dúo Dinámico), posa fi a la seva curta carrera musical.